Nieuws voor rijscholen

CBR praktijkexamens

Aantal praktijkexamens CBR fors in de lift

vrijdag 14 juli 2017 | Daisy Kossen

Het CBR heeft ook dit jaar opnieuw flink meer praktijkexamens afgenomen. In het eerste halfjaar van 2017 piekte het aantal examens tot ruim 340.000. Dat zijn er ruim 27.000 meer dan twee jaar geleden.

Dation Rijschool Software (advertentie)

Zo laat het CBR vrijdagochtend weten. Volgens de organisatie stuwt de alsmaar aantrekkende economie de vraag naar examens onverminderd op. De toenemende vraag is niet alleen zichtbaar bij auto, motor en bromfiets, maar ook bij voor voertuigen van beroepschauffeurs.

Werving examinatoren

Om de drukte terug te dringen is de organisatie al een langere bezig met het werven van nieuwe examinatoren. Vorig jaar nam het CBR al zestig nieuwe examinatoren aan. Dit jaar komen daar nog eens zestig bij. De organisatie stelt hoge eisen aan de examinatoren. “Na een intensieve selectieprocedure kan een nieuwe examinator pas na een opleiding van 3 maanden (voor examinator auto-examen) of 9 maanden (voor examinator beroepsexamens) aan de slag”, zo zegt het CBR.

Reserveringstermijn

De organisatie heeft met de genomen maatregelen de reserveringstermijn voor herexamen auto (vijf weken) in het merendeel van de locaties terug weten te halen. Maar de wachttijd om op te mogen voor het praktijkexamen blijft op de meeste locaties voorlopig nog ver boven de afgesproken norm van zeven weken. Op sommige locaties in Noord- en Zuid-Holland moeten kandidaten niet gek opkijken als ze daar pas drie maanden later terecht kunnen.

Factoren

Naast de herstellende economie noemt het CBR ook andere oorzaken die een rol spelen bij de oplopende wachttijden. Zo steeg de vraag naar examens voor taxichauffeur sterk door het vervallen van de vakbekwaamheidseisen voor taxiondernemers. Daarnaast valt het aantal kandidaten voor het T-rijbewijs veel hoger uit dan eerder was verwacht. Ook is de vraag naar autorijexamens boven verwachting gegroeid. Met name onder de 17-jarigen.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!