Nieuws voor rijscholen

Bandenspanning controleren

Tip voor je leerling: Controleer regelmatig de bandenspanning

vrijdag 10 februari 2017 | Daisy Kossen

Het is zeer belangrijk voor de wegligging en de veiligheid van je auto om periodiek de bandenspanning te controleren. Eerder werd bekend dat maar liefst zestig procent van alle auto’s in Nederland rondrijden met een te lage bandenspanning.

Peter Claassen Dubbele Bedieningen (advertentie)

Om de maand controleren

Autobanden zijn vaak een ondergeschoven kindje bij het onderhoud van de auto. Maar juist de banden zijn het enige contact dat je auto heeft met de weg. Het is daarom des te meer belangrijker om je banden met enige regelmaat te controleren. Behalve een goed profiel, zorgt namelijk ook de juiste bandenspanning ervoor dat je veilig kunt rijden. Daarnaast kost een te lage bandenspanning je jaarlijks al snel zo’n 150 euro extra aan brandstofkosten. Dat is natuurlijk zonde.

Koude banden

Zorg ervoor dat je koude banden hebt wanneer je de bandenspanning controleert. Het aantal bar dat op de pompen staat vermeldt is namelijk berekend op basis van koude banden. Maar als er meer dan vijf kilometer is gereden, zijn de banden al opgewarmd. Hierdoor neemt de druk in de banden met 0,3 bar toe, waardoor je meting niet meer klopt. Dan heb je in plaats van 2,1 bar ineens 2,4 bar in je banden zitten. Logischerwijs besluit je daarop lucht uit je banden te laten lopen, tot je weer de 2,1 bar hebt bereikt. Als je dan vervolgens thuis de auto parkeert en de banden weer afkoelen gaat ook die 0,3 bar er weer af. En dan heb je ineens nog maar een bandenspanning van 1,8 bar. Dat kost je bijna 2 procent extra brandstofgebruik.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!