Nieuws voor rijscholen

hoe vind je een goede rijschool

De vraag "hoe vind je een goede rijschool" steeds belangrijker

maandag 25 september 2017 | Miranda Schenkhuizen

Hoe vind je een goede rijschool? Uit de media-aandacht van afgelopen vrijdag blijkt dat die vraag steeds belangrijker wordt. Nu ook het CBR begint met een online campagne is het nu ook aan de leerlingen en ouders om serieus na te denken waar ze rijles willen gaan volgen. Deel dit bericht dus op je eigen website en via sociale media, zodat je leerlingen weten dat ze bij jouw rijschool goed zitten.

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

Hoe vind je een goede rijschool?

Allereerst: kijk naar slagingspercentages. Er zijn te veel rijscholen die leerlingen te vroeg op examen laten gaan. Of een leerling nu een stoornis op het autistisch vlak of last heeft van faalangst, een goede rijschool stuurt een leerling pas op examen wanneer deze er echt klaar voor is.

De slagingspercentages van alle rijscholen worden door het CBR gepubliceerd op Rijschoolgegevens.nl . Je kunt daar zoeken op woonplaats en op naam van de rijschool.

Je weet dat je een goede rijschool hebt gekozen wanneer deze een slagingspercentage heeft van minimaal 61-65%.

Relatie lage lesprijs en slagingspercentages

Er bestaat een relatie tussen lagen lesprijzen en de slagingspercentages van diezelfde rijschool. Een echt voorbeeld daarvan is een rijschool in Zuid-Holland. Deze heeft, op basis van 11 tot 25 examens geen enkele kandidaat kunnen laten slagen. Zijn lesprijs is 27 euro. Tegelijkertijd vraagt hij wel veel geld voor een (her)examen, namelijk 235 euro. Door dat hoge bedrag is het aanvragen van examens voor die rijschool een bedrijfsmodel geworden om toch voldoende inkomsten te krijgen.

Opvallend is dat veel van deze slechte rijscholen ook geen website hebben.

Een lesprijs van 45 of hoger is een lesprijs die hoort bij een goede rijschool.
 

Hoeveel rijlessen heb je nodig?

Daar zijn geen cijfers van bekend. Uit enquetes blijkt dat dat ongeveer 40 lessen moet zijn. Dat lijkt een hoog aantal. Want ouders en grootouders van de huidige leerlingen laten op verjaardagen en partijen weten, dat ze slechts 8, 12 of 15 nodig hadden om te slagen. De huidige verkeerssituatie laat het niet meer toe dat leerlingen goed worden voorbereid met minder dan 35 rijlessen.

Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van een rijschool?

Op Rijschoolgegevens.nl stelt het CBR een aantal vragen die je kunt stellen aan je rijschool voordat je een keuze maakt.

Gebruikt de rijschool een instructiekaart?

Op een instructiekaart houdt de instructeur de voortgang van de opleiding bij.

Zo zie je precies hoever je gevorderd bent, waar de volgende les over gaat en waar extra aandacht voor nodig is.

Meer kans van slagen met een tussentijdse toets

Het afleggen van een tussentijdse toets bij het CBR verhoogt de kans dat je slaagt voor het rijexamen.

Wordt het lesvoertuig tijdens uitleg stil gezet?

Het belangrijkste onderdeel van de rijles is een goede uitleg. De rijinstructeur gebruikt daarbij schetsen van verkeerssituaties of de oefeningen. Ook zal hij de les graag even voor je voordoen.

Heb je les van een vaste instructeur?

Als je les hebt van dezelfde vaste instructeur dan weet hij of zij het beste hoe het met je rijopleiding gaat. Hoe je in je vel zit. Hoe je het de vorige lessen hebt gedaan.

Meer tips lees je op Rijschoolgegevens.nl.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Gerelateerde berichten

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!