Nieuws voor rijscholen

Lesauto ongeluk

Ongeluk tijdens autorijles: wie is de schuldige?

donderdag 16 februari 2017

Vorige week hadden we nog een artikel geplaatst over een 17-jarige leerling die in Duitsland tegen een muur van een huis was gereden, terwijl zijn rijinstructeur beschonken naast hem in de passagiersstoel zat. De instructeur was zijn bevoegdheid kwijt, maar hoe zit dit in Nederland?

Collectief Rijscholen Belang (advertentie)

Een ongeluk

Stel je bent net begonnen met rijles en mag nu eindelijk de openbare weg op. Dat is natuurlijk erg spannend. Alles gaat goed, maar dan uit het niets komt er een bal van spelende kinderen de weg op. Je schrikt en in plaats van dat je remt, geef je juist gas bij. De rijinstructeur grijpt in, maar het kwaad is al geschied. Je bent tegen een lantaarnpaal aan gereden. Wie zijn fout is dit dan? De jouwe of die van je rijinstructeur?

Juridische bestuurder

Artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 regelt dat in het geval van een lesauto de rijinstructeur als feitelijke bestuurder moet worden gezien. “Hij die rijonderricht geeft of toezicht houdt in het kader van een vanwege de overheid ingesteld onderzoek naar de rijvaardigheid”. De leerling die les heeft, is de feitelijk bestuurder, maar wordt verzekeringstechnisch als inzittende gezien. De instructeur is bij een ongeluk of schade aansprakelijk.

Rijbewijs

Er is nog wel een belangrijk verschil. Bovenstaande geldt namelijk alleen als je nog niet in het bezit bent van een rijbewijs en dus nog echt aan het leren bent. Je kunt echter ook in een lesauto rijden terwijl je al beschikt over een rijbewijs. Bijvoorbeeld om je rijangt te overwinnen na een auto-ongeluk. Is dit het geval, dan ben je zelf wel juridisch bestuurder. Ditzelfde geldt ook als je motorrijles volgt.

De kans dat het tijdens een rijles echt tot een ongeluk komt is gelukkig relatief klein. Een goede rijinstructeur kent alle regels en mogelijke gevaren. Mocht er wat voorvallen dan zal hij ad hoc reageren en direct ingrijpen. 


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!