Aantal politiecamera's verdubbeld

Autodieven, inbrekers of voortvluchtige criminelen van de weg plukken. Met een flinke uitbreiding van het aantal ANPR-camera's hoopt de politie meer zicht te krijgen op verdachten in het verkeer. Op dit moment worden 200 flitspalen uitgerust met kentekenherkenning, waardoor het aantal politiecamera's meer dan verdubbelt.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De politie gebruikt de ANPR camera's voor het opsporen van verdachte automobilisten, het verzamelen van informatie over criminelen waarvan bekend is in welke auto ze rijden, of voor het zoeken naar gestolen auto's en vermiste personen. Een van de eerste zaken waarin ANPR een belangrijke rol speelde, was het onderzoek naar een groep drugsrunners, zo'n tien jaar geleden. De politie kon hen volgen dankzij camera's met kentekenherkenning langs de snelweg. Die registreerden hoe de dealers steeds op en neer reden tussen Rotterdam en Maastricht.

Hoe werken de camera's?

De camera's maken opnamen van kentekens. Die worden door speciale software gelezen en vergeleken met nummerborden in de database van de politie. Die beschikt over lijsten met kentekens van voertuigen die door de politie om een of andere reden worden gezocht. Het gaat bijvoorbeeld om auto-eigenaren die nog een gevangenisstraf open hebben staan of nog een hoge boete moeten betalen. Ook gestolen auto's staan in de database.

Opslag gegevens

Alle kentekens die de politie met hun camera's registreert, worden onderverdeeld in 'hits' en 'no-hits'. De laatste categorie zijn kentekens waar niets mee aan de hand is. Die worden meteen weer gewist. De hits zijn kentekens die op een van de lijsten staan. Die mag de politie langer bewaren voor onderzoek.

Lees het hele artikel op NOS.nl »