Automatisch dimlicht gaat niet aan bij mist

De ANWB wijst mensen erop dat veel bestuurders de knop van het dimlicht op de stand 'automaat' hebben staan en er onterecht op rekenen dat de verlichting vanzelf aangaat bij mist.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

ANWB: "Bij tunnels springt de verlichting wel aan, want dan is het donker genoeg, maar bij mist is het toch een ander verhaal. De lichtcel die het dimlicht aan en uit doet, herkent de mist niet. De oplossing is simpel, door gewoon het dimlicht in te schakelen zodra er sprake is van mist of regen. Je bent als bestuurder zelf verantwoordelijk. Let wel op: als je auto dagrijverlichting heeft branden soms de achterlichten niet. Zet dus altijd dimlicht aan bij mist."

Ongelukken bij mist

Hiernaast waarschuwt de ANWB ervoor dat de voornaamste redenen van ongelukken met mist niet aangepaste snelheid en te weinig afstand houden zijn. Het advies bij mist is dan ook: Halveer je snelheid, verdubbel je afstand.

Op de website is meer informatie te vinden over de juiste verlichting bij mist, over veiligheidsmaatregelen bij mist in het verkeer en over hoe vroeger omgegaan werd met mist.

Website ANWB »