Rijopleiding op Maat in heel Nederland invoeren

Sinds vier jaar draait de pilot Rijopleiding op maat (ROM) met als doel om het aantal verkeersslachtoffers onder jonge automobilisten terug te dringen. De pilot is een initiatief van Trendsportal (RMO Noord-Limburg) samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Anders dan de huidige rijopleidingen begint de aanpak van Rijopleiding op Maat voorafgaand aan de rijlessen en gaat deze door na het behalen van het rijbewijs. De aanpak bestaat uit drie aanvullende onderdelen. Als eerste worden jongeren getest op hun houding (mentale attitude) tijdens het autorijden. Jongeren worden begeleid door een rijcoach. Plus jongeren leren hun eigen vorderingen evalueren met behulp van zelfreflectietechnieken en door feedback te krijgen van andere leerlingen. “Ik vind ROM een heel goede opleiding. De zelfreflectie was heel erg belangrijk voor mij. De coach in de auto was top”, zo vertelde Bo van Duren, één van de deelnemers aan de pilot'.

Voortborduren op de RIS

Rijopleiding op Maat scoort in een aantal opzichten beter dan de huidige rijopleiding (RIS) die nu wordt aangeboden in Nederland. De resultaten zijn door Royal Haskoning DHV en Cito onderzocht. Voornaamste resultaten: de duur is compacter (31 weken tegen ruim 42 weken); de kosten van de totale rijopleiding is nagenoeg gelijk (2523 euro t.o.v. 2522 euro); en de ROM-deelnemers slaagden in minder pogingen voor hun rijbewijs (1,23 pogingen t.o.v. 1,93 pogingen). Daarnaast rijdt de RMO opgeleide automobilist veiliger, doordat zij eerder de snelheid aanpassen bij regen en drukte op de weg en beoordeelde de referentiegroep de ROM-opleiding nagenoeg op alle vlakke hoger.

Tijdens het symposium was ook algemeen directeur Petra Delsing van het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) aanwezig. Petra gaf nadat ze de resultaten had gezien: “ik krijg er kippenvel van, het raakt me echt. Deze opleiding lijkt ervoor te zorgen wat wij als CBR het liefste hebben; goed opgeleide kandidaten voor het CBR-rijexamen.” VEKA Best heeft inmiddels al een aantal onderdelen van de pilot doorontwikkeld in de praktijk rijopleidingsmethode voor rijscholen, onder de naam Drive! “Een mooie stap richting ons doel om in de toekomst in heel Nederland de Rijopleiding op Maat aan te kunnen bieden”, aldus Ike Busser, bestuurder RMO Noord-Limburg op de website van Omroep Venray.