Reisadvies van verkeerslichten

EINDHOVEN - Automobilisten en fietsers die een 'reisadvies' krijgen van de stoplichten op de Ring in Eindhoven. Bijvoorbeeld: sla linksaf want een eindje verder de andere kant op staat een file. Of trap wat harder, dan haal je nog net groen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Voorlopig is het nog toekomstmuziek. Maar om dit mogelijk te maken start de gemeente Eindhoven in december met het ombouwen van dertien verkeerslichtinstallaties op het oostelijk deel van de Ring. Dat meldde wethouder Jannie Visscher (verkeer, SP) dinsdagavond aan de Eindhovense raad.

Slimme software

De dertien verkeerslichten krijgen nieuwe, slimme software. De data die dit oplevert, kunnen bedrijven gebruiken om verkeer onderling te laten communiceren, bijvoorbeeld door te waarschuwen voor een file of werk aan de weg. Het Eidhovense plan is onderdeel van het landelijke project Talking Traffic van het Ministerie van Infrastructuur

Talking Traffic

Regio’s, bedrijven en IenM maken onder de noemer Talking Traffic afspraken over de informatie die ze nu minimaal beschikbaar maken, verrijken en vervolgens aanbieden aan weggebruikers: van de maximum snelheid, informatie over incidenten en wegwerkzaamheden tot een vrije parkeerplaats nabij je bestemming.

Het artikel op ED.nl »

Meer informatie over Talking Traffic »