17-jarige verkeersdeelnemer is het kwetsbaarst

Van alle leeftijdsgroepen zijn verkeersdeelnemers van 17 jaar het meest betrokken bij verkeersongevallen. Deze groep is voornamelijk betrokken bij ongelukken met bromfietsen en scooters. Waar is dit aan te wijten?

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De conclusies kwamen voort uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Buurtfacts van het RTL Nieuws.

Bromfietsrijbewijs

In 2006 is een speciaal bromfietsrijbewijs ingevoerd. Hiervoor moest enkel een theorie-examen afgelegd worden. Sinds 2010 is ook het volbrengen van een praktijkexamen nodig om dit rijbewijs te behalen. Het praktijkexamen is bedoeld om jongeren bekend te maken met het voertuig en het verkeer. Dit om te zorgen voor een vermindering van het aantal ongelukken. 

Zorgwekkende cijfers

Uit de cijfers van Buurtfacts blijkt dat er 229 verkeersongelukken gebeurden met 17-jarige bromfietsrijders in 2015. José de Jong van VVN (Veilig Verkeer Nederland) maakt zich zorgen om de cijfers. RTL vertelt ze hierover: “We hadden verwacht dat er minder ongelukken zouden gebeuren met jongeren, juist door het ingevoerde praktijkexamen bij het scooterrijbewijs. Er moet onderzoek gedaan worden waarom dit cijfer dan nog steeds zo hoog is.” Arthur Seelemann, betrokken bij de ANWB Rijopleiding, denkt te weten waarom het aantal ongelukken zo hoog is in deze leeftijdscategorie: “Jongeren kunnen op een jonge leeftijd nog niet goed gevaar inschatten. Daarom kan het zijn dat zij vaker in aanraking komen met ongelukken. Stoer doen kan ook een aanleiding zijn van ongelukken in het verkeer, zeker bij jongeren.”

Bron: RTL Nieuws