8 tankstations laten naast reguliere brandstofprijzen ook laadkosten zien

brandstof

In januari is de Europese Unie gestart met een proef met brandstofkosten. Een aantal tankstations in Nederland laten niet alleen de reguliere brandstofprijzen zien, maar ook de kosten voor het laden van een elektrische auto of het tanken van waterstof per 100 kilometer.

VTO

— Advertentie —

De EU zegt mensen te willen informeren over de gemiddelde kosten per soort brandstof, omdat het relatief nieuwe brandstoffen zijn en het vaak onbekend is wat de kosten zijn. Dit zou helpen bij het maken van een keuze bij de aanschaf van een auto.

Het gaat dus niet meer alleen om diesel, benzine en lpg, maar ook om batterij-elektrisch rijden, rijden op waterstof en rijden op groen gas. 

Gemiddelde prijs

Bij tien tankstations wordt bij wijze van proef een indicatie van de prijs per 100 kilometer aangegeven. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende type auto’s; klein of groot, fossiel of emissieloos. 

De weergegeven prijs is nadrukkelijk een indicatie. Persoonlijke factoren zoals rijstijl of voor elektrische auto’s de plek waar en hoe mensen hun auto opladen bepalen de daadwerkelijke kilometerprijs voor individuele automobilisten.

Andere landen

De EU wil vanaf juni bij tankstations in heel Europa de indicatieve kosten voor tanken en laden per 100 kilometer zichtbaar maken. De proef die de komende maanden plaatsvindt is bedoeld om te onderzoeken wat de beste manier is om dat weer te geven. 

Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Duitsland, Frankrijk en Griekenland vinden de komende maanden dergelijke proeven plaats.