Aantal files in 2016 nog meer toegenomen

Automobilisten en andere weggebruikers stonden het afgelopen jaar opnieuw langer en vaker. Dit blijkt uit cijfers die minister Schultz onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ten opzichte van 2015 is de filedruk met ruim 13 procent toegenomen.

VTO

— Advertentie —

Steeds drukker

Door de aantrekkende economie wordt het steeds drukker op de Nederlandse wegen. In 2016 steeg het aantal afgelegde kilometers met 3,1 procent tot circa 69.9 miljard kilometers. Hierdoor is de filedruk met 13,1 procent gestegen. Van 10,2 miljoen kilometerminuten (iedere minuut dat er één kilometer file stond) in 2015 tot 11,6 miljoen kilometerminuten in 2016. De komende jaren zal het aantal files naar verwachting nog meer gaan toenemen.

ANWB

De ANWB deelt dezelfde verwachting wat betreft de filetoename voor de komende jaren. De organisatie roept haar leden en andere weggebruikers op om zich voor vertrek altijd goed te informeren, om de kans dat ze in een onverwachte file terecht komen te verkleinen.

November

November telde de drukste filedagen. De drukste spits vond plaats op dinsdag 1 november in de avonduren. Toen stond er maar liefst 928 kilometer file verspreid over het hele land. Door de regen en de overgang naar het winterse weer vonden veel ongevallen plaats waardoor er langere files ontstonden dan normaal.

A4 nieuwe koploper

Het grootste knelpunt van 2016 was het wegvak van de A4 voor afrit Zoeterwoude-Dorp (bij Leiden) was in 2016 het grootste knelpunt van Nederland. De filedrukte nam daar toe met 112 procent.