Aantal verkeersdoden in Europa gehalveerd

Het aantal inzittenden van auto's (bestuurders en passagiers) die stierven in het verkeer in de Europese Unie is over een periode van tien jaar met 55 procent gedaald. In 2012 stierven 12.345 inzittenden tegenover 27.001 in 2001.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Dat blijkt uit de cijfers van de European Transport Safety Council (ETSC), die vandaag werden bekendgemaakt.

De vele maatregelen die de verschillende lidstaten de laatste tien jaar namen, werpen hun vruchten af, zo blijkt uit het rapport. Maar er is nog veel ruimte voor verbetering op het vlak van snelheidsbeperking, rijden onder invloed, het dragen van de veiligheidsgordel en veiligheidsmaatregelen voor kinderen.

Advies: meer alcoholcontroles en verplicht alcoholslot

Rijden onder invloed is in een kwart van de gevallen de oorzaak van een ongeval met dodelijk afloop. Daarom wil het ETSC dat de lidstaten nog meer inzetten op zero tolerance. Dit zou jaarlijks 5.600 levens kunnen redden. Ook moeten er nog meer alcoholcontroles komen: 59 procent van de ondervraagden gaf aan geen controles te hebben meegemaakt in 3 jaar tijd. Ten slotte beveelt de organisatie aan dat het alcoholslot wordt verplicht bij onder anderen recidivisten.

Spanje heeft grootste daling

Spanje liet de grootste daling van het aantal slachtoffers optekenen. Het rapport looft het strafpuntensysteem en het criminaliseren van rijden onder invloed als de meest doeltreffende maatregelen. In het geval van Nederland (en ook Zweden) wordt de verbetering van de weginfrastructuur en de veiligheid van de auto's als een belangrijk oorzaak van de daling genoemd.

Bron: AD