ADHD'ers met medicatie zijn strafbaar

Sinds 1 juli mogen ADHD-patiënten die de medicatie dexamfetamine gebruiken niet langer meer autorijden. De onlangs ingevoerde speekseltest slaat namelijk positief uit op het medicijn. Justitie heeft aan geen uitzondering op de wet te maken.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De politie neemt sinds 1 juli de speekseltesten af om drugsgebruik in het verkeer sneller aantoonbaar te maken. Waar andere testen opgestuurd moeten worden naar het Nederlands Forensisch Instituut, kan met een speekseltest al binnen enkele minuten gezien worden of iemand onder invloed is van drugs.

Strafbaar

Inmiddels is al verschillende keren duidelijk geworden dat de test ook positief uitslaat als iemand dexamfetamine heet ingenomen. Omdat justitie geen enkele uitzondering wil maken op de wet voor medicinaal gebruik van drugs, zijn ADHD'ers die met het medicijn op achter het stuur kruipen sinds 1 juli strafbaar volgens de wet.

Verontwaardiging

Belangenvereniging Impuls & Woortblind pleit voor een uitzondering met doktersverklaring. "Nu worden mensen die hun medicijnen slikken om zich beter te concentreren gestraft", licht voorzitter Rob Pereira toe in de Trouw. De levert volgens de voorzitter onwenselijke en zelfs gevaarlijke situaties op. Als voorbeeld noemt Pereira een vrouw die zich onlangs meldde en aangaf gestopt te zijn met het slikken van medicatie uit angst haar rijbewijs te verliezen. Zorgelijk, vindt Pereira. 

Kamervragen

D66-kamerlid Vera Bergkamp heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Ze wil weten hoe de minister gaat voorkomen dat mensen met ADHD hun rijbewijs verliezen.