Agressieve vrouw scheldt leerling in lesauto uit

Auto leren rijden is voor sommige leerlingen best pittig. Als een medeweggebruiker dan besluit om haar raampje naar beneden te draaien om je de huid vol te schelden, helpt dat niet. De rijinstructrice plaatste een open brief aan de agressieve vrouw op haar Facebookpagina.

VERJO

— Advertentie —

Het incident vond op 5 mei plaats in het Engelse Kirby, vlakbij Liverpool. Kate Harvey van rijschool ‘Gear up’ leerde haar zeventienjarige student hoe je linksaf moet slaan op een kruispunt. Echter trapte de jonge leerling plotseling op de rem, waardoor de vrouw achter haar ook moest remmen. Die schold de twee daarna de huid vol.

Open brief

Eenmaal terug op kantoor besloot Harvey op de Facebookpagina van haar rijschool een open brief te schrijven aan de agressieve automobiliste. De brief kreeg landelijk en internationaal enorm veel media-aandacht. Het bericht is inmiddels al meer dan 4.100 keer gedeeld en 9.000 keer geliked.

"Aan de vrouw die besloot om op een kruispunt naast me te stoppen, haar raampje omlaag te draaien en me toe te spreken in een taal die kleurrijker was dan de hele kunstcollectie van Andy Warhol samen: hier heb je iets om over na te denken", zo begon de rijinstructrice de brief.

"Vandaag leerde ik mijn leerling hoe ze linksaf moet slaan op een kruispunt. Ze deed het geweldig. Klopt, we remden een beetje te hard, maar ik weet zeker dat jij ook fouten maakte toen je leerde autorijden. Daarnaast is duidelijk aan mijn auto te zien dat het een lesvoertuig betreft. Ik kon niet ingaan op je herhaaldelijk aanbod om uit mijn auto te komen, hoe verleidelijk dat ook was. Mijn leerling had voor een uur les betaald, en dat uur moesten we nog vol maken. Ik heb je een aantal keer vriendelijk gevraagd om door te rijden.”

"Hierdoor werd je nog agressiever. Na nog wat meer gescheld, scheurde je uiteindelijk weg. Normaal zeg ik altijd netjes ‘dag’ als ik afscheid neem, maar ik vrees dat je dat niet meer hebt gehoord. Weet je trouwens dat je in Kirby ook yoga, tai chi en pilates kunt volgen? Erg goed om te leren ontspannen. Ik voelde veel opgekropte woede bij je.”

Opfriscursus

De instructrice eindigde de brief met: "Ik ben bekroond als een van de beste rijinstructeurs van het land en daarom zal ik jouw advies over hoe ik mijn leerlingen over een kruispunt laat rijden naast me neerleggen. Mocht je ooit een opfriscursus willen, ik vraag 30 euro per uur. Fijn weekend.”

De instructrice roept iedereen op om het bericht zoveel mogelijk te delen. “Het kost niets om aardig en geduldig te zijn.”