Alarm om drugs in verkeer

Het is de hoogste tijd om in actie te komen tegen drugsgebruik in het verkeer. Dat vinden het Trimbos-instituut, stichting TeamAlert en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), die de noodklok luiden over de benevelde bestuurders.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Integrale aanpak

De drie instellingen pleiten voor een integrale aanpak: aangepaste wetgeving, gekoppeld aan handhaving en aanvullende inspanningen op het gebied van informatie en preventie. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de invoering van wetgeving voor het rijden onder invloed van drugs.

Jongeren

Onder invloed van drugs vermindert de rijvaardigheid en wordt de kans op een ongeval vergroot. Daarom is er nu wetgeving in de maak. Dit moet niet alleen gepaard gaan met goede handhaving, maar ook met duidelijke voorlichting en preventie gericht op de groepen die het meeste risico lopen: jongeren.

Onderschatten

Onder ernstig gewonde en omgekomen automobilisten wordt in het bloed het vaakst alcohol als mogelijke aanleiding van het ongeluk gevonden, maar verkeersslachtoffers gerelateerd aan drugs moeten niet onderschat worden, vinden het Trimbos, TeamAlert en SWOV. Zo werden bij een analyse van bloedmonsters van ernstig gewonde automobilisten in drie Nederlandse ziekenhuizen, in 10 procent sporen van drugs als ghb en xtc gevonden.

Infosheet

De instellingen brachten het onderwerp woensdag onder de aandacht bij de Kamercommissie middels een infosheet met daarop de belangrijkste gegevens uit onderzoeken. Daarin staat onder meer dat een kwart van de party- en festivalbezoekers het afgelopen jaar wel eens onder invloed van alcohol of drugs heeft autogereden.

Bronnen: Spits / SWOV