Altijd al een vliegende auto willen hebben?

Het lijkt een jongensdroom die in een verre toekomst uit zou kunnen komen. Maar eind dit jaar wordt hij werkelijkheid; de vliegende auto! In maart onthult het Nederlandse bedrijf PAL-V zijn vliegende auto op de internationale motorshow in Genève.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het is nog niet zo dat je direct weg kunt vliegen als je in de file staat. Daarvoor moet eerst de rotor worden uitgeklapt, en dat duurt een paar minuten. Op de weg is de PAL-V een driewieler met een maximale snelheid van 160 km/h. Hij vliegt door een duwpropeller aan de achterkant en een rotor bovenop de auto. Door de snelheid van de duwpropeller ontstaat er luchtstroming die de rotor laat draaien en de auto laat opstijgen.

Handmatig uitklappen

Tijdens het rijden  zijn de mast en rotor van de PAL-V naar achteren ingeklapt. Om te vliegen, moet de bestuurder deze handmatig uitklappen. Om op te stijgen heeft de vliegende auto een startbaan van zo’n 180 meter nodig; voor het landen slechts 30 meter. De PAL-V vliegt met een maximale snelheid van 180 km/h en kan met een volle tank ruim 400 kilometer vliegen.

Vliegbrevet nodig

De PAL-V biedt ruimte voor twee personen en heeft twee benzinemotoren aan boord. Mocht er een uitvallen, dan kun je met de overgebleven motor toch landen. Ook als beide uitvallen, kan de PAL-V niet neerstorten. De rotor functioneert dan namelijk als een parachute, waarmee de auto rustig kan landen.
 
Wie met de PAL-V wil vliegen heeft wel een vliegbrevet nodig. De vliegende auto zal naar verwachting zo’n 500.000 euro gaan kosten voor wie hem aan wil schaffen.