Amsterdamse rijschoolhouder stuurde leerlingen theorie-examen in met camera en zendertje.

Hardere aanpak verkeershufters

De Nederlandse eigenaar van autorijschool ‘100 % Geslaagd’ riskeert 18 maanden cel in België omdat hij zijn leerlingen met een verborgen camera en een zendertje naar het theoretisch rijexamen stuurde. Hijzelf zat op de parkeerplaats en fluisterde de juiste antwoorden in.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Mustapha El B. (39) heeft in Amsterdam een succesvolle autorijschool, die vooral populair is omdat hij ook rijlessen in het Arabisch geeft. In Nederland is mogelijk om met een tolk examen af te leggen, maar in België is die procedure ingewikkelder. Daarom besloot Mustapha El B. zijn bedrijf in Antwerpen uit te breiden en zijn leerlingen daar een handje te helpen bij het examen.

Leerling betrapt

Op 7 december 2017 waarschuwde het examencentrum in Deurne de politie omdat op de parkeerplaats een Seat Ibiza stond geparkeerd. De examinator herkende Mustapha El B. aan het stuur en vond dat één van de kandidaten zich verdacht gedroeg. De vrouw, Bouchra H., bekende snel, na aanhouding door de politie, dat zij gefraudeerd had. In haar ruime hemd zat een verborgen cameraatje, een zendertje en oortjes verstopt, die had ze van B. gekregen. Het cameraatje filmde de vragen, B. kreeg die beelden op zijn laptop en fluisterde het antwoord in. Bouchra hoefde niets extra te betalen. Zij hoefde alleen haar vrienden en kennissen voor rijlessen naar de rijschool van Mustapha El B. te sturen.

Vaker toegepaste techniek

Volgens de procureur was deze techniek eerder toegepast bij  examencentra in Kontich en Sint-Niklaas. Mustapha El  B. keek de techniek af van andere rijscholen. Sommige kandidaten moesten tot 1400 euro betalen om met het ‘cameravest’ examen af te leggen.

 Advocaat Thibaud Delva verdedigde Mustapha El B.: ,,Mijn cliënt wilde kandidaten met een taalachterstand helpen. Die mensen hadden wel de theoretische cursus  gevolgd maar kwamen door hun beperkte kennis van het Nederlands niet door het examen. Mustapha beseft dat hij de verkeersveiligheid in het gedrang heeft gebracht. Al was dat gevaar beperkt. De kandidaten moesten nog  slagen voor hun praktische examen, daar had hij geen vat op.  Ik vraag voor mijn cliënt een opschorting van straf, of desnoods een werkstraf.’’

Mustapha El B. houdt zich nog enkel met zijn rijschool in Amsterdam bezig. Zijn rijschool in Deurne is opgedoekt. De rechter doet op 26 februari uitspraak.
 

Via »