ANWB: Neem een jas, muts en handschoenen mee in de auto

De ANWB waarschuwt automobilisten om vooral een jas of warme deken mee te nemen in de auto. Veel, door autopech gestrande, automobilisten zijn genoodzaakt zonder jas de kou in te gaan. En dat is veel te koud bij een gevoelstemperatuur van -15 meldde ANWB vandaag aan RTL-nieuws.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Wegenwachtmedewerker Cor van Dijk maakt veel mee dat mensen zonder jas, in dunne kleding langs de weg staan: Van Dijk: “Veertig van de vijftig mensen die ik vanochtend met pech langs de weg zag staan, had alleen kantoorkleding aan." Het is het eerste wat Van Dijk vandaag doet als hij mensen te hulp schiet: ze een jas geven zodat ze kunnen opwarmen. "Maar dan is het natuurlijk te laat", waarschuwt de ANWB. "Je wil dat mensen voorkomen dat ze zo koud worden."

 

Ook in de auto koelt t snel af

Weinig mensen houden er rekening mee dat ze pech kunnen krijgen, zegt Van Dijk. "Maar als het toch gebeurd,, dan moeten ze voor hun eigen veiligheid achter de vangrail gaan staan. Wij proberen zo snel mogelijk bij hen te zijn, maar dat duurt toch snel een half uur." De ANWB voegt daaraan toe: "Ook als je wel in de auto kunt blijven zitten, dan kan het daar zonder verwarming snel afkoelen."

Geen cijfers

Van Dijk is niet de enige medewerker van de Wegenwacht die meemaakt dat mensen verkleumd langs de kant van de weg staan. "Wij houden geen cijfers bij, maar we horen dit zeker van meer Wegenwachten.""Het is echt onaangenaam om met dit weer zonder warme jas of deken buiten te staan", zegt de ANWB. "Dus neem naast een jas en fleecedeken ook een muts, wanten en een sjaal mee als je met de auto gaat."