ANWB: rondshoppen bij verschillende garages loont

ANWB garage

Er zijn flinke prijsverschillen bij Nederlandse autogarages. De ANWB deed een onderzoek naar de prijzen voor reparaties bij meer dan 500 verschillende garages. Conclusie? Kijk altijd even verder dan de dichtstbijzijnde garage.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De ANWB vroeg elke keer een offerte op voor dezelfde auto, met dezelfde reparaties: het monteren van een bepaald merk allseasonbanden, nieuwe remmen, nieuwe koppeling en een nieuwe voorruit.

Ze benaderden verschillende typen garages: merkdealers, algemene garagebedrijven en de zogenaamde ‘fastfitters’, zoals Carglass, Profile, Autotaalglas en KwikFit.

Prijsverschillen

De prijsverschillen bleken nogal groot. Vooral voor het vervangen van de koppeling verschilde van een paar tientjes tot 905 euro. Dat was wel een uitzondering geeft ANWB aan. 

Maar op vrijwel elke reparatie konden ze een paar tientjes besparen. Bij de remmen waren de verschillen het kleinst. Maar ook hier was de prijs bij de duurste garage nog € 245,- hoger dan bij de goedkoopste garage. Bij een set nieuwe banden, een nieuwe koppeling of voorruit loont het om rond te vragen. Dat kan oplopen tot een besparing van € 300,- of meer.

anwb garagekosten
Merkdealers het duurste

Er werd ook gekeken naar het type garage en de locatie. Merkdealers bleken gemiddeld veruit het duurst, al bleken sommige fastfitter-ketens ook erg duur. Algemene garages bleken de scherpste prijzen te hanteren. Behalve bij banden monteren, dat doen fastfitters toch iets goedkoper. Voor originele onderdelen moesten ze naar de merkdealer. Dat bood zekerheid over de kwaliteit en soms garantie, maar vaak ook een gepeperde rekening.

Verder bleken de Randstad en Gelderland bleken het duurst, met in elke categorie Zuid- of Noord-Holland (vaak gevolgd door Utrecht) als duurste provincies. Provincies als Zeeland, Drenthe en Groningen zijn gemiddeld goedkoper. Ook reparaties in grote steden zijn vaak prijzig. 

Tips

Vraag meerdere offertes aan, met uitgesplitste kosten. Geef goed door om welke auto het gaat en wat je precies wil laten doen.

Zoek buiten de stad. Even tien minuten de stad uit rijden kan je zo een paar honderd euro schelen.

Het goedkoopste ben je volgens het onderzoek uit in Zeeland. Boek dan een hotel in Zeeland. Een reparatie plus verblijfskosten kan goedkoper zijn dan de merkdealer om de hoek.

Een dealer met blitse koffiehoek heeft vaak meer kosten dan een algemene garage in een normale loods. 

Goed informeren naar de diensten en kwaliteit, en ook naar bepaalde acties, kortingen of klantenpas.