ANWB: Vrienden en familie grootste afleiders in het verkeer

Uit recent onderzoek is gebleken dat de smartphone een van de grootste afleiders in het verkeer is en een groot risico voor de verkeersveiligheid. De ANWB deed onlangs onderzoek naar hoe de smartphone wordt gebruikt in het verkeer en met wie we contact hebben tijdens het rijden. Uit het onderzoek blijkt dat het vooral onze partner, kinderen en vrienden zijn die ons, door berichten te sturen, afleiden in het verkeer.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Voor 25 procent van de verkeersdeelnemers geldt: ‘als ik even stil sta, kijk ik meteen op mijn smartphone’. En dat doen we niet alleen in de auto, maar ook op de fiets. Het onderzoek geeft aan, dat 68% van de in het verkeer gelezen en verstuurde berichten afkomstig zijn van partners, vrienden en onze kinderen. De reden om een bericht te versturen en de mobiel te bekijken, is vaak om een update te geven over de aankomsttijd en omdat men wil weten van wie een ontvangen bericht is. Slechts 18 van de 100 berichten zijn werkgerelateerd. 63 van de 100 berichten zijn reacties op anderen. We worden dus vooral door geliefden en vrienden met tekstberichten in het verkeer afgeleid.

Meerderheid weet niet hoe berichtjes tegen te houden

Uit het onderzoek blijkt verder ook, dat het merendeel van de telefoonbezitters niet weet dat je inkomende telefoontjes en berichten eenvoudig kunt tegenhouden. Slechts 37 procent van de mensen weet dat er op smartphones van Apple en Samsung een optie zit om berichten en/of telefoontjes tegen te houden tijdens het rijden. Van die 37 procent gebruikt maar eenderde die optie.

Vier opties om afleiding door je mobiele telefoon tijdens het rijden te voorkomen:
1. Telefoontjes en berichten tegenhouden

Zowel Apple en Samsung bieden apps en/of mogelijkheden om inkomende berichten en telefoontjes tegen te houden.

Voor Iphone: Zet automodus aan

De misschien wel belangrijkste functie in iOS 11 is 'niet storen tijdens autorijden'. Met deze nieuwe functie is het mogelijk om alle meldingen te blokkeren tijdens het autorijden. Dit betekent dat je geen meldingen zult ontvangen van bijvoorbeeld WhatsApp, berichten, telefoongesprekken, etc. tijdens het autorijden.
De optie wordt automatisch ingeschakeld wanneer je je iPhone verbindt met je auto via bluetooth of automatisch wanneer je aan het rijden bent.
Hoe stel je niet storen tijdens het autorijden in?
- Open Instellingen
- Navigeer naar 'Niet storen'
- Ga naar 'Niet storen tijdens autorijden'
- Tik op ‘Activeer’
Zie ook: www.appletips.nl/ios-niet-storen-tijdens-autorijden
 

Voor Samsung: Download de In Traffic Reply App

Binnen deze app kun je kiezen voor diverse geautomatiseerde antwoorden. Dat kan een persoonlijke boodschap zijn, maar ook een standaardzin dat je niet bereikbaar bent omdat je in het verkeer zit.
Zie ook: http://www.samsung.com/nl/stuurvastsmartphonelos/
 

2. Gebruik Bluetooth

Bij veel moderne auto’s kun je je smartphone met behulp van Bluetooth koppelen met de auto. Zo gebruik je je telefoon handsfree. Hoe gaat dat in z’n werk?
- Druk op het infotainmentsysteem van je auto op het telefoonmenu en kies voor ‘koppelen nieuw apparaat’. Je krijgt de mededeling dat de auto zoekt naar ‘een nieuw bluetooth apparaat’.
- Ga nu naar de instellingen van je smartphone, activeer Bluetooth en kies voor ‘zoek apparaat’
- Op het scherm van de auto krijg je de melding ‘nieuw apparaat gevonden. Wilt u dit apparaat koppelen?’ Volg de instructies op het scherm van je auto en dat van je telefoon. Vaak moet je de koppeling bevestigen op de telefoon. Daarna is de verbinding gemaakt en kun je handsfree bellen.
 

3. Gebruik Android auto of Apple Carplay

Heb je Apple Carplay of Android Auto in het infotainmentsysteem van je auto, dan worden een aantal hoofdfuncties van je smartphone geïntegreerd in je dashboard. Via het aanraakscherm bedien je dan je telefoon, sms-jes (maar geen WhatsApp), muziekafspeellijsten, Spotify en Google Maps. Sommige automerken gebruiken in dit verband de algemene term Mirror Link. Apple Carplay en Android Auto werken met een kabeltje tussen je telefoon en een USB-verbinding van de auto.

4. Zet je telefoon uit

Dat is uiteraard  de beste manier om niet afgeleid te worden. Zet ‘m wel ook écht uit, want zelfs als de smartphone alleen op ‘stil’ staat, wordt je vaak alsnog afgeleid. Je ziet immers het scherm oplichten als er een berichtje binnenkomt of je hoort de telefoon trillen. En dan wordt je toch nieuwsgierig. Verder kun je met je partner en kinderen afspreken dat je soms niet direct kan antwoorden omdat je onderweg bent in de auto.