App review : “Fietsmodus-app...het is een begin”

Steeds meer jongeren gebruiken tijdens het fietsen hun smartphone. Gevaarlijk, zo blijkt uit onderzoek. De app ‘Fietsmodus’ zou smartphone-gebruik onder fietsende jongeren moeten terugdringen.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

De app die door de Rijksoverheid in september is gelanceerd probeert jongeren, door het winnen van prijzen, te stimuleren geen gebruik te maken van hun telefoon. RijschoolVandaag.nl nam de proef op de som en stapte op de fiets.

Gebruik

Het idee van de app is simpel. Hoe meer je fietst - zonder je telefoon te gebruiken - des te meer punten verdien je. Met deze punten kun je prijzen winnen. Zo zijn er bioscoopkaartjes, een T-shirt en zelfs een fiets te winnen.

De app, die gratis te instaleren is, is gemakkelijk in gebruik. Hij heeft slechts een paar functies. Nog voordat je de fiets opstapt open je de app, vergrendel je de telefoon en fiets je naar je bestemming. Wanneer je aan het eind van de rit je app weer opent, zie je wat voor score je hebt behaald. 

Review

Marloes Smit, redacteur voor RijschoolVandaag.nl testte de app. “Ik betrap mij er zelf steeds vaker op dat ik tijdens het fietsen meer gebruik maak van mijn mobiele telefoon. Ik check nog even een straatnaam of Whatsapp nog even wat boodschappen door.”
Marloes testte de app in eerste instantie toen zij naar een vriendin toe fietste. “Ik ging bij een vriendin eten en startte de app. Deze vriendin woont een paar straten verder. Toen ik afstapte en mijn app stopte bleek dat ritten langer dan een kilometer pas worden opgeslagen. Helaas, deze rit leverde mij dus geen punten op.” De volgende dag probeerde Marloes het opnieuw, terwijl ze van Amsterdam- Zuid naar Amsterdam- West fietst. “Meer dan een kilometer, dus daar moet ik wel punten mee gaan scoren.” En inderdaad de gratis bioscoopbonnen zijn voor Marloes een klein stukje dichterbij.

Marloes heeft wel haar twijfels over de werking van deze app. Tijdens de weg terug, van Amsterdam-West naar Amsterdam-Zuid, ontving zij meerdere berichten. “Ik had mijn geluid aanstaan en werd geappt door mijn teamgenoten van hockey. Er werd die avond onweer verwacht en mijn training zou misschien worden afgelast. Ik ben tijdens het fietsen, ondanks de ‘Fietmodus’, toch mijn berichten gaan lezen. Dat geluid maakt wel zó nieuwsgierig dat je gaat kijken en ik denk dat ik niet de enige ben. Wat ik jammer aan deze app vind is dat al je mobiele verkeer dus gewoon doorgaat. Je moet jezelf eigenlijk in bedwang houden, dat maakt het moeilijk.”
“Het idee van zo’n app is goed. Er wordt gelukkig over nagedacht…dat is een begin.”