Autismevriendelijke rijschool

De behoefte groeit naar rijscholen en rijinstructeurs die speciaal gericht zijn op autisme en/of AD(H)D. Rijschool Schonenburg in Houten bestaat als eerste grote rijschool volledig uit erkende rijinstructeurs op het gebied van autisme, AD(H)D of aanverwante problemen.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Steeds vaker wordt autisme en/of AD(H)D geconstateerd bij kinderen. In Amerika bijvoorbeeld bleek onlangs dat naar schatting 1 op de 68 kinderen autisme of een aanverwante stoornis heeft. Dat is een stijging van maar liefst 30 procent in de afgelopen zeven jaar.

Alle rijinstructeurs erkend rijinstructeur Autisme en ADHD

Al ruim 20 jaar zijn Ruud van Rijn en Ruud Verburg de eigenaren van Rijschool Schonenburg, een rijschool die staat voor transparante, eerlijke en volledige informatie aan toekomstige of reeds gestarte leerlingen en/of hun ouders. Momenteel werken er bij Schonenburg zeven rijinstructeurs, die allemaal zijn opgeleid tot erkende rijinstructeurs Autisme en ADHD. De opleiding vond plaats bij De VerkeersAcademie, het enige opleidingsinstituut dat instructeurs mag opleiden tot erkende rijinstructeurs Autisme en ADHD.

Kennis te gebruiken voor veel meer leerlingen

Ruud Verburg: “De basisopleiding hebben wij met alle instructeur gedaan. Wat we hierbij geleerd hebben is te gebruiken voor veel meer leerlingen. Niet slechts voor degenen die deze diagnose hebben gekregen. Wij hebben al het grote voordeel dat wij volledig volgens de RIS-methode werken met alle toetsen, het huiswerk etc.
Twee of drie instructeurs gaan binnenkort verder met de vervolgopleiding. De reden dat wij de vervolgopleiding niet met z’n allen doen, is omdat we het belangrijk vinden dat leerlingen die wat meer last hebben van autisme, les kunnen krijgen van een instructeur die hier voldoende ervaring mee heeft. En die ervaring krijg je natuurlijk alleen maar door te ‘doen’. Niet als je maar eens in de 1 à 2 jaar hier mee te maken krijgt, doordat deze leerlingen gelijkelijk verdeeld moeten worden over alle instructeurs. Daarom is er ook in principe maar één vaste instructeur voor de automaat, BE of voor het rijden met een biotische lens.”

Op tijd verschijnselen autisme onderkennen

Bij Schonenburg vinden ze het heel vanzelfsprekend dat alle instructeurs erkend rijinstructeur Autisme en ADHD zijn. “Niet iedere leerling zal direct melden dat hij/zij in meer of mindere mate te maken heeft met AD(H)D, PDD-NOS en dergelijke. Door deze cursus zijn al onze instructeurs in staat om op tijd de verschijnselen te onderkennen en het lesgeven hierop zo nodig aan te passen. Hierdoor zijn wij als rijschool nog beter in staat om kwaliteit te blijven leveren."              

Meer profileren als autismevriendelijke rijschool

Schonenburg staat vermeld op www.rijles-en-autisme.nl, dé zoekmachine voor ouders en verzorgers van kinderen met autisme of verwante stoornissen. Ook op hun eigen website, www.schonenburg.nl, zullen ze meer onder de aandacht gaan brengen dat ze een autismevriendelijke rijschool zijn. Leerlingen die bij Schonenburg willen beginnen, worden standaard uitgenodigd voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek samen met één of beide ouders. Verder zullen ze zich waar mogelijk profileren en helpen met het informeren van jongeren met autisme of AD(H)D die rijles willen nemen.

Kwaliteit wint

Het streven van Rijschool Schonenburg naar een optimale, transparante communicatie met hun leerlingen en hun ouders wordt vooral gewaardeerd door ouders van 17-jarigen, een grote leeftijdsgroep onder de leerlingen van de rijschool. Het is nu, aldus Verburg, wel te merken dat het effect van extra leerlingen door 2toDrive stabiliseert. “In onze kring, maar ook in ons dorp, is er een fikse toename geweest van nieuwe rijscholen, terwijl het aantal 17/18-jarigen nagenoeg gelijk is gebleven. Tot nu toe – en dat zal ook wel zo blijven – wint kwaliteit het gelukkig nog steeds van de prijsvechters waar meer dan de helft steeds maar zakt.”

Verwachting voor komende jaren

Verburg: “We verwachten dat het aantal rijscholen weer zal gaan afnemen, simpelweg omdat je met die lage lesprijzen geen onderneming kunt runnen. Als je kwaliteit wil leveren én normaal aan alle verplichtingen wil voldoen, houd je dat met die prijzen geen jaren vol. De keuze voor een rijschool zal steeds meer bepaald worden door reviews en de nog steeds belangrijke mond-tot-mond reclame.”