Autodiefstal teruggedrongen

Autodiefstal is de afgelopen jaren enorm afgenomen. De samenwerking tussen de politie en de autobranche blijkt succes te hebben. Sinds 2000 was het aantal gestolen voertuigen niet zo laag als het afgelopen jaar.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Autodiefstal

In 2000 werden er meer dan 25.000 aangiften gedaan wegens diefstal van een personenauto. In 2014 is dat aantal gedaald met 57 procent tot 10.712. Ook diefstal van lichte bedrijfsauto’s (busjes), aanhangers en vrachtwagens vertonen dezelfde dalende trend, zo blijkt uit de Statistiek Voertuigdiefstal 2014 van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

“De jarenlange samenwerking tussen partijen bij de aanpak van voertuigcriminaliteit blijkt steeds meer vruchten af te werpen”, zo reageert Titus Visser, directeur van AVc in de Telegraaf. Hij geeft aan dat veel autofabrikanten hun nieuwste modellen auto’s beter beveiligd hebben en dat daarom de cijfers positiever gestemd zijn.
De nieuwste modellen van Volkswagen, BMW en Mercedes zijn hier een goed voorbeeld van. De diefstalcijfers liggen 17 tot 25 procent lager dan in 2013. 

Meest gestolen

De Golf en de Polo blijven de meest gestolen auto’s in Nederland. De Golf is daarbij ook de meest voorkomende auto van Nederland. Rijd je een een Land Rover Evoque dan loop je de grootste kans op diefstal. Op een bestand van 2615 modellen werden er 88 gestolen, een kans dus van 3,4 procent.

Snelle registratie

Snelle registratie van gestolen voertuigen is volgens Visser van belang. “Politie, RDW en verzekeraars hebben daarom samen een Aangiftepunt Voertuigdiefstallen ingericht. Hierdoor staat een gestolen voertuig binnen een of twee uur na de telefonische melding door de eigenaar al geregistreerd in alle bestanden en kan de opsporing direct beginnen. Dit gaat ons helpen meer gestolen voertuigen terug te vinden en ik denk dat hierdoor diefstal ook veel minder aantrekkelijk wordt”, aldus Visser. 

(On)opvallend

De meeste autodieven kiezen een onopvallende auto uit, net als fietsendieven die het liefst voor een zwarte ‘gewone’ fiets kiezen. Toch heeft een autodief afgelopen week een heel opvallende auto gestolen. Hij koos in Helmond voor een lesauto met bestickering en lesbord.