Bangmakerij rondom invordering rijbewijs

Sinds een paar dagen ontvangen consumenten diverse e-mail berichten over het invorderen van hun rijbewijs. Dit omdat ze een verkeersboete niet betaald zouden hebben. Internetfraudeurs proberen hiermee geld te verdienen. CJIB doet aangiften.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Consumenten krijgen een e-mail waarin staat dat hun rijbewijs ingevorderd wordt. Ze moeten hun rijbewijs per post opsturen. Willen ze hun rijbewijs toch behouden, moeten ze 100 euro overmaken via een PaySafeCard. “Maar het zijn uiteindelijk alleen de criminelen die er via deze ’phishingmail’ beter van worden, want er is helemaal niets aan de hand. Er is geen overtreding of wat dan ook begaan, de geadresseerden zijn voor 100 procent de dupe van fraudeurs”, stelt Van Oosterwijk.

Niet reageren

“Het is een heel vervelende zaak, waarbij we nog geen idee hebben hoeveel mensen er slachtoffer van zijn geworden”, zegt woordvoerder Titia van Oosterwijk. „We waarschuwen mensen niet te reageren en ik wil nogmaals benadrukken dat we nooit via mail mensen benaderen om een geldbedrag te incasseren.”

Nieuwe manier van bangmakerij

Ook in het verleden werd het CJIB misbruikt door fraudeurs. „Maar dit is een geheel nieuwe manier van bangmakerij. ’Het innemen van uw rijbewijs betekent dat u uw rijbewijs met ingang van 03-08-2016 moet inleveren voor een periode van vier weken. Vanaf deze datum mag u geen motorrijtuig besturen van alle categorieën waarvoor het rijbewijs is afgegeven. Doet u dit wel, dan bent u strafbaar. Ik adviseer u het rijbewijs aangetekend te versturen’, zo staat in de mailtjes”, aldus Van Oosterwijk.

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft aangifte gedaan van internetfraude. Hoeveel mensen inmiddels gedupeerd zijn is nog onduidelijk, meldt de Telegraaf.