Nieuws voor rijscholen

lesauto

Brancheverenigingen treden op tegen turbotheorieles

vrijdag 29 januari 2016 | Daisy Kossen

De rijschoolbranche moet zo spoedig mogelijk actie ondernemen om turbotheorielessen te stoppen. Daar zijn de brancheverenigingen het over eens. BOVAG pleit voor pijlsnelle reparatie van de theorie-examens. De FAM staat achter het CBR en wijst de minister op haar verantwoordelijkheden.

De VerkeersAcademie (advertentie)

RTL Nieuws onthulde gisteren de exacte werkwijze van zogenaamde ‘turbo-theoriescholen’, waarbij helder wordt dat kandidaten slechts bepaalde ezelsbruggetjes wordt aangeleerd in plaats van echt verkeersinzicht. Volgende week komen de brancheverenigingen samen om te overleggen over een mogelijke oplossing. BOVAG Rijscholen is bekend met sommige methodes en vraagt het CBR om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen.

Testen op verkeerskennis

Voorzitter Frank Hoornenborg reageert: “Bonafide, professionele theorie-opleiders worden benadeeld en praktijkopleiders krijgen meer dan eens kandidaten in de auto die wèl een theoriecertificaat op zak hebben, maar kennis van de verkeersregels vrijwel geheel ontberen. Het CBR zou de examinatoren voor het praktijkexamen moeten instrueren nog meer te toetsen op kennis van verkeersregels, waardoor zulke personen uiteindelijk vanzelf door de mand vallen.

Daarnaast moet het CBR binnen de kortst mogelijke termijn àlle bestaande vragen en het proces voor het opstellen van nieuwe vragen laten doorlichten door externe experts en in samenspraak met de branche. Per direct alle theorie-examens stilleggen benadeelt wat ons betreft teveel goedwillende examenkandidaten, maar laat helder zijn dat de situatie urgent is en een snelle oplossing noodzakelijk. In het eerstvolgende reguliere overleg met het CBR verwachten wij een plan van aanpak onder ogen te krijgen.”

Volgens Tom Huyskens, woordvoerder van de BOVAG, moet de politiek zich vooral richten op het proces bij het CBR. “We zagen op Facebook dat de turbo-theorieschooltjes vrezen voor verandering. Zodra de ezelsbruggetjes uit de vraagstelling worden gehaald kunnen zij hun ezelsbruggetjes-methodes niet meer uitventen.”

FAM: CBR treft geen blaam

Volgens Willem Weijers, vicevoorzitter van de FAM, is dit probleem al jaren bekend. “Wij hebben ongeveer twee jaar geleden het Ministerie gevraagd om tegen malafide theorie-cursussen op te treden.” Volgens de FAM heeft het CBR heel veel gedaan om fraude te voorkomen en zij hebben al die tijd met hun rug tegen de muur gestaan. “Het CBR kunnen wij absoluut niets verwijten in deze kwestie. Zij kregen namelijk geen toestemming om malafide rijscholen te royeren”, vertelt Willem Weijers. 


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Gerelateerde berichten

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!