Britse stad test geautomatiseerde auto's in 2015

Volledig geautomatiseerde auto's zullen vanaf 2015 dagelijkse kost zijn in de Britse stad Milton Keynes, ten noordwesten van Londen. De Britse regering investeert een bedrag van 1,5 miljoen pond (1,8 miljoen euro) in het project.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

De auto's, die ondertussen tot 'pods' werden gedoopt, zullen een snelheid van 19km/h halen en moeten mensen in Milton Keynes van het station naar het centrum brengen via bepaalde routes. Daarbij delen ze het voetpad met voetgangers en zullen van sensoren afhangen om botsingen te vermijden.  

Aanvankelijk zullen de pods bestuurbaar zijn, zodat "het publiek kan wennen aan het idee en zelf kan ondervinden dat de pods veilig zijn". Tegen 2015 moeten 20 van dergelijke autootjes rondrijden in de stad, maar de regering hoopt tegen 2017 honderd volledig geautomatiseerde versies beschikbaar te hebben.

Soortgelijke 'pods' worden momenteel al gebruikt in de Londense luchthaven Heathrow en Google testte de geautomatiseerde 'Google Car' enkele jaren geleden al in Californië.

De Britse regering wil in totaal 75 miljoen pond (90 miljoen euro) investeren in projecten waarbij bedrijven technologie met een lagere CO2-uitstoot kunnen ontwerpen en testen. Groot-Brittannië hoopt via deze weg niet alleen koploper in groenere technologie te zijn, maar ook 30.000 banen te creëren.

De elektrische pods zullen via een app geboekt kunnen worden en hebben plaats voor 2 passagiers. Binnenin is er internet voor wie e-mails wil bekijken of het nieuws wil lezen.

Bron: Sky News