CBR kan groei binnen de rijschoolbranche niet bijbenen

Reeds gepubliceerde cijfers laten zien dat het CBR, vergeleken met 2015, flink meer theorie- en praktijkexamens af heeft genomen. Ondanks dat zijn lange wachttijden dit jaar onvermijdelijk. De ondernemende rijschoolbranche zorgt voor topdrukte bij de examencentra.

VERJO

— Advertentie —

Toename examens

Kijkend naar de cijfers omtrent het B-rijbewijs is te zien dat het CBR in de eerste helft van 2016 iets meer dan 273.000 theorie-examens af heeft genomen, vorig jaar waren dat er nog ongeveer 250.000. Het aantal afgelegde theorie-examens voor de motor en de AM-categorie steeg ook. Een toename is verder te zien in het aantal afgenomen praktijkexamens. Opvallend daarbij is de flinke aanhoudende stijging van het aantal faalangstexamens. Samenvattend laat de groei, die zichtbaar is op alle fronten, zien dat de rijschoolbranche een grote hoeveelheid examenkandidaten aanvoert. 

Bekijk de kwartaalcijfers tot en met het tweede kwartaal van 2016 hier.

Wachttijden

Ondanks dat het CBR in de eerste helft van 2016 meer theorie- en praktijkexamens af heeft genomen, blijft de topdrukte aanhouden. Naast een hoop geslaagden zijn er ook tal van kandidaten die lang moeten wachten. Het CBR trekt moeizaam nieuwe examinatoren aan en kan daardoor niet zorgen voor een reductie in de wachttijden. Op sommige plekken is dan ook niet te voorkomen dat reserveren soms pas maanden later kan. 

CBR Barendrecht nu al te klein

Dat de druk op de examencentra van het CBR stijgt, blijkt ook uit het feit dat het examencentrum in Barendrecht nu al uit zijn jas is gegroeid. Dit is mede te danken aan de sluiting van andere examencentra in de buurt - iedereen moet nu naar Barendrecht. Een snelle verbouwing in augustus moet zorgen voor ademruimte. Rijschoolhouders hopen dat kandidaten na de verbouwing sneller terechtkunnen voor hun examen.