CBR neemt opnieuw meer examens af

rijexamen cbr

CBR nam in 2019 voor het vijfde achtereenvolgende jaar meer examens af dan het jaar ervoor. In totaal verwerkte de organisatie het afgelopen jaar ruim 1,5 miljoen theorie- en praktijkexamens en toetsen, een stijging van bijna 3% ten opzichte van 2018.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De tussentijdse toets voor het autopraktijkexamen stijgt verder in populariteit (+7%), evenals afrijden als je 17 bent. 

Bij al deze toenames valt op dat het aantal afgenomen beroepsexamens (bus, vrachtauto, taxi, T-rijbewijs) gelijk bleef ten opzichte van 2018.

Tussentijdse toets

Het aantal tussentijdse toetsen voor het autopraktijkexamen steeg in 2019 naar recordhoogte. Voor het eerst in de geschiedenis deden meer dan 100.000 examenkandidaten zo'n vrijwillige toets, om precies te zijn 102.471. Dat is liefst 7% meer dan in 2018. 

Inmiddels doet bijna de helft van alle kandidaten voor hun eerste autopraktijkexamen een tussentijdse toets. De stijgende populariteit zal ongetwijfeld te maken hebben met de goede resultaten, schrijft het CBR. Bij examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, ligt het slagingspercentage op 57%. Dat is 14 procentpunten hoger dan bij de kandidaten die zonder tussentijdse toets het eerste rijexamen doen.

CBR zag verder het aantal 17-jarigen dat kiest voor begeleid rijden tot het 18e jaar weer toenemen, van 88.635 in 2018 naar 90.454 in het laatste boekjaar. Bij 17-jarigen is de tussentijdse toets ongekend populair: zelfs 60% van de jongeren onder de 18 kiest hiervoor. 

Reserveren

Het CBR schrijft dat het in 2019 voldeed aan de afgesproken reserveringstermijnen op alle 54 examenlocaties. Dit betekent dat de eerste auto-examens altijd binnen 7 weken gereserveerd moeten kunnen worden en de herexamens binnen 5 weken. CBR zegt nog steeds hieraan te werken en gaat daarom door met het opleiden van nieuwe examinatoren.

Alle examencijfers vind je hier.