CBR: “Rijschoolzoeker heeft nog extra aandacht nodig”

Het CBR is tevreden met de lancering van de nieuwe website. Dit laten zij weten na een eerste peiling onder gebruikers intern en extern. Wel moet er aan een aantal punten nog gewerkt worden, waaronder de Rijschoolzoeker. Het CBR: “Voor de vernieuwde site zijn honderden nieuwe tekstpagina’s geschreven en duizenden links aangepast. Zo’n gigantische operatie levert altijd verbeterwerk op. Daarom zijn we erg blij met de tips die we in de afgelopen weken hebben ontvangen, ook vanuit de rijschoolbranche.”

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Met name het nieuwe onderdeel Rijschoolzoeker, heeft nog extra aandacht nodig, concludeert het CBR. Zo konden opleiders op de oude website zelf gegevens aanpassen. Dat kan in de nieuwe Rijschoolzoeker niet. Daarvoor moet nu een digitaal formulier gedownload en opgestuurd worden met een verwerkingstijd van vijf werkdagen. Op termijn komt, om dit te vergemakkelijken, een koppeling tussen het examenreserveringssysteem TOP internet en de Rijschoolzoeker. De gegevens die rijscholen moeten invullen of aanpassen voor TOP internet worden dan automatisch overgenomen in de Rijschoolzoeker.

Zoekgebied niet aangepast

Ook ontving het CBR veel reacties over de straal van 25 kilometer, die gehanteerd wordt binnen de Rijschoolzoeker. Het CBR: “Het grote zoekgebied levert in druk bevolkte gebieden veel hits op met rijscholen uit plaatsen waarvoor je op het eerste oog niet zo gauw zult kiezen. Je kunt de straal echter altijd verkleinen door in te zoomen op de kaart. Jongere gebruikers doen dat automatisch. Daarom zullen we dit punt niet aanpassen, maar willen we eerst in overleg met de brancheorganisaties bekijken of bijvoorbeeld de straal van 25 kilometer minder moet worden.

Filter slagingspercentages aangepast

Een van de aanpassingen die wel plaats gaat vinden is het maximum te filteren slagingspercentages. Het CBR: “Onder het kopje Filteren kun je met schuifjes filteren op slagingspercentage of aantal examens. Omdat er  rijscholen zijn met meer dan 5000 examens, loopt dit schuifje vaak van 0 tot bijvoorbeeld 5639. Dit geeft teveel precisiewerk. Als je bijvoorbeeld het linker schuifje iets verplaatst, spring je zo van 0 naar 200. Dit willen we gaan aanpassen, bijvoorbeeld door het maximumaantal te veranderen in > 500”.

Slagingspercentage per voertuig

Hiernaast is het CBR ook nog bezig met het ontwikkelen van een tool om slagingspercentages van een rijschool per voertuig te ontwikkelen. CBR:”In de Rijschoolzoeker kies je eerst voor plaats, voertuig en sortering, voordat je rijscholen met slagingspercentages in beeld krijgt. Maar je kunt op de Rijschoolzoeker óók een rijschool op naam zoeken. In dat geval krijg je alle gegevens van de rijschool te zien, maar zonder slagingspercentages. Dit komt omdat rijscholen meerdere praktijkopleidingen kunnen hebben. We willen gaan toevoegen dat je via deze route, door te kiezen voor een voertuig, ook de slagingspercentages in beeld krijgt.”