Code oranje of rood op vakantie? Dit moet je doen

kamperen kampvuur

Zomer! Lekker met de auto en een tentje kamperen of rondtrekken met de camper in het buitenland. Maar het coronavirus ligt nog op de loer. Wat moet je doen als het land of de regio waar jij bent plotseling een oranje of rood reisadvies krijgt? Tips van de ANWB.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Als tijdens je vakantie het reisadvies verandert in jouw regio, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan om naar huis te gaan. Dus hou de ontwikkelingen goed in de gaten en download de reisapp van de overheid. 

Als het reisadvies verandert, neem dan ook altijd even contact op met je reisverzekering, zodat je weet wat de gevolgen zijn voor jouw dekking als je niet vertrekt.

Eigen accomodatie

Als je zelf een accommodatie hebt geboekt (camping of huisje) en daarheen ben gereden met de auto, moet je zelf terugkomen als dat nodig is. Afhankelijk van je reisverzekering zijn eventuele kosten voor repatriëring verzekerd.

Kun je nog met de auto naar huis? Bepaal dan de route naar huis op basis van de maatregelen die gelden in de landen waar je doorheen reist. Soms is een (doorreis)formulier verplicht. Je kunt de ANWB Reiswijzer raadplegen hiervoor. 

Wegenwacht

Komt de wegenwacht je nog ophalen in een land waar het reisadvies oranje of rood is?  De ANWB zegt hierover: "Bij een oranje reisadvies proberen we binnen de beperkte mogelijkheden en maatregelen van de lokale overheden jou zo goed mogelijk te helpen. In de gebieden met een rood reisadvies kunnen wij je alleen helpen met advies. Bekijk hier wat de Wegenwacht wel en niet voor je kan doen bij een oranje en rood reisadvies op jouw vakantiebestemming."

Thuisquarantaine

De overheid geeft aan dat je twee weken in thuisquarantaine moet, wanneer je uit een land komt met een rood of oranje reisadvies. Dit mag trouwens ook in een vakantie- of tijdelijke accommodatie zijn.

Het is dus even opletten en wees voorbereid voor eventuele veranderingen in de regio waar je bent. Blijf het nieuws een beetje volgen en geniet van je vakantie!