Tip voor je leerling: Controleer regelmatig de bandenspanning

Het is zeer belangrijk voor de wegligging en de veiligheid van je auto om periodiek de bandenspanning te controleren. Eerder werd bekend dat maar liefst zestig procent van alle auto’s in Nederland rondrijden met een te lage bandenspanning.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Om de maand controleren

Autobanden zijn vaak een ondergeschoven kindje bij het onderhoud van de auto. Maar juist de banden zijn het enige contact dat je auto heeft met de weg. Het is daarom des te meer belangrijker om je banden met enige regelmaat te controleren. Behalve een goed profiel, zorgt namelijk ook de juiste bandenspanning ervoor dat je veilig kunt rijden. Daarnaast kost een te lage bandenspanning je jaarlijks al snel zo’n 150 euro extra aan brandstofkosten. Dat is natuurlijk zonde.

Koude banden

Zorg ervoor dat je koude banden hebt wanneer je de bandenspanning controleert. Het aantal bar dat op de pompen staat vermeldt is namelijk berekend op basis van koude banden. Maar als er meer dan vijf kilometer is gereden, zijn de banden al opgewarmd. Hierdoor neemt de druk in de banden met 0,3 bar toe, waardoor je meting niet meer klopt. Dan heb je in plaats van 2,1 bar ineens 2,4 bar in je banden zitten. Logischerwijs besluit je daarop lucht uit je banden te laten lopen, tot je weer de 2,1 bar hebt bereikt. Als je dan vervolgens thuis de auto parkeert en de banden weer afkoelen gaat ook die 0,3 bar er weer af. En dan heb je ineens nog maar een bandenspanning van 1,8 bar. Dat kost je bijna 2 procent extra brandstofgebruik.