De monopolist - deel 4: Applaus voor jezelf … werkt maar heel even!

Rijschoolvandaag.nl-feuilleton over de ontwikkelingen rondom een overheidsmonopolist met vergaande bevoegdheden en grote ambities.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Deel 4: Applaus voor jezelf … werkt maar heel even!


In het vorige deel lazen we hoe de kasteelbewoners probeerden zo min mogelijk met de fruithandelaren te overleggen. In eerste instantie lukte dat heel aardig, vooral omdat de fruithandelaren niet 1,2,3 in de gaten hadden dat ze op deze manier bewust op een zijspoor werden gezet.

Maar lang kon het kasteel niet van deze nieuwe luxepositie genieten. De fruithandelaren hadden in de loop der jaren wel geleerd hoe ze ´vanuit een achterstand´ terug moesten komen. Zodoende begonnen ze al snel op allerlei manieren te lobbyen. En niet zonder succes.

De kasteelbewoners zagen dit natuurlijk met lede ogen aan. Op deze wijze leek hun snode plannetje helemaal in het water te vallen. Snel stak men de koppel bij elkaar om een tegenoffensief te verzinnen.

Doordat de kasteelbewoners in de loop der jaren al veel vaker creatief hadden moeten denken, werd ook dit keer snel een oplossing bedacht. Die oplossing stond ook wel bekend als ´wij van WC-eend adviseren WC-eend’.

Al snel begonnen de kasteelbewoners zichzelf allerlei loftuitingen toe te dichten. Zo won het kasteel de Beste-ophaalbrug-award en de Ankermeijer-innovatie-trofee. Tevens kreeg het kasteel een prijs als ‘Best bereikbare fruitmarkt van het land’. Dat het kasteel tevens de enige fruitmarkt van het land was, werd voor het gemak even vergeten…

Op deze manier probeerde het kasteel voor zichzelf een prettig werkklimaat te realiseren. “Zie je wel?” zei Suzanne tegen barones Van Haeren-Schut, “Wij hebben onze zaakjes prima op orde tegenwoordig. We winnen zelfs prijzen!”

Maar zoals wel vaker was de blijdschap van korte duur. Want de tijd dat overheidsmonopolisten zand in de ogen van de maatschappij konden strooien was gelukkig al lang voorbij. Al snel werd voor iedereen duidelijk dat het kasteel helemaal niet zo uitmuntend presteerde. En ook de pogingen van het kasteel om de fruithandelaren buitenspel te zetten, konden op steeds meer weerstand rekenen.

Zo keerde de wal uiteindelijk toch weer het schip…

Binnenkort in deel 5: wat heeft een fruitkasteel eigenlijk te maken met het afnemen van rijexamens?