De nieuwe Kia Rio, door CBR goedgekeurd als lesauto

Sinds februari staat de nieuwe Kia Rio bij de Kia dealers. De compacte B-segment hatchback zet in alle opzichten een flinke stap vooruit. De Kia Rio is één van de ruimste in zijn klasse, biedt volop innovaties, ruim zicht rondom en heeft een nog prettiger rijgedrag en wordt leverbaar met onder meer een krachtige en soepele 1.0 T-GDi turbobenzinemotor.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De nieuwe Kia Rio heeft een strak en modern, nieuw uiterlijk, dankzij strakke lijnen en vloeiend verlopende oppervlakken. De Rio kenmerkt zich verder door een langere motorkap en overhang aan de voorzijde, een lagere daklijn en een ‘bijna’ rechtop geplaatste C-stijl en achterruit. Dankzij de mistlampen die meer op de hoeken van de voorbumper zijn geplaatst en de lagere en bredere ‘tiger nose grille’, oogt de Rio nog breder.

Meer binnenruimte dan ooit

De nieuwe Kia Rio is langer, breder, lager en heeft dankzij zijn toegenomen afmetingen aanzienlijk meer binnenruimte dan zijn voorganger. Sterker nog: bij de verkoopstart is er geen andere auto in het B-segment ruimer dan de nieuwe Rio. De nieuwkomer biedt ten opzichte van zijn voorganger meer hoofd-, been- en schouderruimte. Bovendien bedraagt de bagageruimte (VDA) nu 325 liter (+ 37 liter).

Lengte: 4.065 mm (+ 15 mm*)

Breedte: 1.725 mm (+ 5 mm*)

Hoogte: 1.450 mm (- 5 mm*)

Wielbasis: 2.580 mm (+ 10 mm*)

*Ten opzichte van derde generatie Kia Rio

Optimale ergonomie

Het nieuwe dashboard van de nieuwe Kia Rio heeft een compleet nieuwe lay-out, met een betere ergonomie en aanzienlijk minder knoppen, en is echt gericht op de bestuurder. De Rio heeft een 7-inch touchscreen, gekoppeld aan een audiosysteem met zes speakers. Het infotainmentsysteem is leverbaar met Android Auto™- (5.1 of hoger) of Apple CarPlay™-ondersteuning (iPhone 5 of nieuwer). Hiermee zijn ook persoonlijke smartphoneapplicaties, zoals navigatie-, muziek- en SMS-diensten, optimaal te benutten in de auto.

De Kia Rio is daarnaast de eerste auto in het B-segment met zowel vóór- als achterin een USB-aansluiting, waarmee een koppeling kan worden gemaakt met het infotainmentsysteem.

Volop innovaties

De Kia Rio is leverbaar met een smart key met start/stop knop, verwarmbare voorstoelen, een verwarmbaar stuurwiel, regensensor en automatisch inschakelend dimlicht. Ook cruise control met snelheidsbegrenzer en parkeerassistentie achter met achteruitrijcamera zijn leverbare mogelijkheden. Ook aan nieuwe veiligheidssystemen geen gebrek. De nieuwe Rio is onder andere standaard uitgerust met een voertuigstabiliteitssysteem en een elektronisch stabiliteitsprogramma. Verder is de Rio de eerste auto in het B-segment met automatische noodremassistentie met voetgangersherkenning. Dit systeem maakt gebruik van radartechnologie en wordt gekoppeld aan de rijbaanassistentie, die de bestuurder erop attendeert als de auto de rijstrook dreigt te verlaten zonder richting aangeven.

Krachtige motoren

Kia biedt voor de nieuwe Rio in Nederland (vooralsnog) de keuze uit vier motoren, waaronder de nieuwe, driecilinder turbobenzinemotor 1.0 T-GDi, leverbaar met 73 kW (100 pk) of 88 kW (120 pk). Voor dieselrijders maakt Kia de Rio in Nederland beschikbaar met een 1.4 dieselmotor, met 52 kW (70 pk) of 66 kW (90 pk).

Meer gevoel op de weg

Ook een nog prettiger, aantrekkelijker rijgedrag is onderdeel van het nieuwe Rio-pakket. De ontwikkelingsafdeling van Kia heeft een wendbaarder en alerter onderstel gerealiseerd, dat meer comfort biedt. Het onderstel werd compleet herzien en voorzien van onder andere; een McPherson-voorwielophanging en een torsiebalk voor de achteras. Deze veranderingen zorgen voor meer rijplezier, door een directere besturing en meer gevoel op de weg.

Succesvol ontwerp

De Kia Rio is wereldwijd het best verkopende model van Kia. Alleen al in 2015 verkocht Kia wereldwijd meer dan 473.000 exemplaren

CBR examenvoertuig

De volgende Kia modellen zijn door het CBR goedgekeurd als examenvoertuig:

  • Kia Picanto
  • Kia Rio
  • Kia Venga
  • Kia Cee'd
  • Kia Cee'd SW
  • Kia Niro Hybrid
  • Kia Optima
  • Kia Sportage
Rijscholen actie

Speciaal voor rijscholen biedt Kia een aantrekkelijke extra korting, niet alleen op de nieuwe Kia Rio, maar op alle door het CBR als rij-examenvoertuig goedgekeurde Kia modellen. Informeer hiernaar bij uw Kia dealer.