Defensie lest wel door. Hoe zit dat?

Vorige week ontving de redactie van RijschoolVandaag.nl vanuit diverse kanten tips van lezers met de opmerking dat Defensie wel rijlessen blijft verzorgen aan hun medewerkers. We gingen op onderzoek uit.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij) geeft rijopleidingen, bergingsopleidingen en bijscholingen. Militairen leren er voertuigen besturen, bedienen en onderhouden. Zowel wielvoertuigen, als lichte rupsvoertuigen en (grondverzet)machines.

Het OTCRij verzorgt voor de gehele krijgsmacht de volgende opleidingen:

  • algemene rijopleidingen (voor het militair-rijbewijs);
  • opleidingen voor het bergen van voertuigen;
  • opleiding tot militaire rijinstructeurs en -examinatoren.


Het OTCRij zit op het Defensiecomplex de Strijpse Kampen, naast de legerplaats Oirschot. Hier zitten alle rijopleidingen van de krijgsmacht.

Woordvoerder

We namen contact op met het ministerie van Defensie en legden een aantal vragen voor.

Op basis van welke grondslag is ervoor gekozen de rijlessen door te laten gaan?

Woordvoerder Jurriaan Esser: "Opleidingen bij de krijgsmacht vinden in principe doorgang, waar mogelijk binnen de richtlijnen van het RIVM. Functieopleidingen noodzakelijk voor missies en operaties worden voortgezet. Dit wordt gedaan omdat chauffeurs een belangrijke rol spelen in de inzetbaarheid van de krijgsmacht. Als de rijopleidingen helemaal worden gestopt, dan komen de taken die Defensie in Nederland en missiegebieden uitvoert onder druk te staan." 

Coronamaatregelen

We vroegen naar de Coronamaatregelen die zijn genomen om besmetting te voorkomen. "Er worden meerdere maatregelen door Defensie genomen. Alle lesvoertuigen hebben bijvoorbeeld ontsmettende middelen aan boord en er wordt alleen één op één les gegeven  Daarnaast zit er een scherm tussen de chauffeur en de instructeur," legde Esser uit.

Tenslotte wilden we weten, dat wanneer de rijscholen diezelfde maatregelen zouden doorvoeren, in hoeverre Deffensie dan van mening is, dat ook zij weer aan de slag mogen? Daarin was Esser heel duidelijk: "Deze vraag is niet aan Defensie om te beantwoorden."