Directie CBR laat weten dat het praktijkexamen niet wordt aangepast

CBR

Berichten rondom het theorie-examen vliegen ons om de oren. Het praktijkexamen zou helemaal op de schop gaan, maar dat klopt niet volgens de VRB. “Examinatoren zullen tijdens of voorafgaand aan een examen geen mini-theoriesessie instellen”, laat de VRB weten, na een gesprek te hebben gevoerd met Rene Verstraeten, directeur van het CBR.

VERJO

— Advertentie —

RTL Nieuws beweerde afgelopen vrijdag dat het rijexamen op de schop gaat. De voorzitter van de VRB, Peter van Neck, heeft contact gehad met Rene Verstraeten, directeur van het CBR.

Wat zegt het CBR?

“Rene Verstraeten heeft in een interview met één journalist gezegd dat examinatoren de mogelijkheid hebben om vragen te stellen tijdens praktijkexamens over borden, voorrang en wat al niet meer! Dat was altijd al, is altijd al, en blijft in de toekomst zo. Het is dus niet zo dat de examinator tijdens of voorafgaand aan een praktijkexamen een mini-theoriesessie gaat instellen. Of een nieuw theorie-examen”, laat de VRB weten in een nieuwsbericht. Alleen wanneer een examinator twijfelt aan de besluitvaardigheid of de beslissingen van een kandidaat, kunnen vragen worden gesteld in het kader van gevaarherkenning. 

“Pas op de plaats”

Het VRB bestuur zet in op het aanpakken van de ‘boefjes’ in de branche. Ze willen vooral voorkomen dat de goedwillende rijscholen alweer de dupe worden van dit soort praktijken. Een screening van alle data van het CBR zou inhouden dat kandidaten voorlopig niet op theorie-examen kunnen. Volgens de VRB is dat een doorn in het oog. “We gaan niet terug naar de situatie van de jaren 60 en 70. Dat er iets moet gebeuren, is evident, maar vooralsnog maken we pas op de plaats tot dat we zeker weten of de beschuldigingen die geuit worden waarheid zijn en structurele oplossingen zijn afgestemd”, laat de VRB weten.

Peter van Neck is van mening dat wij ons niet moeten laten verleiden door negatieve berichten in de media. Praktische ideeën en oplossingen zijn uiteraard altijd van harte welkom.