Dit is het nieuwe soort autopech

Als je onderweg met autopech komt te staan bel je vaak de ANWB. En de laatste tijd wordt de ANWB gebeld bij een wel heel apart nieuw soort autopech.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De ANWB wordt namelijk steeds vaker gebeld door mensen, die zijn weggereden zonder autosleutel en niet meer verder kunnen.

Hoe kan dat?

Hoe dat kan? Steeds meer auto’s hebben keyless entry, zo schrijft het AD. De autosleutel communiceert hierbij draadloos met de auto. Starten gaat niet door het omdraaien van de autosleutel maar door het indrukken van een knop. Maar wat als de passagier die sleutel in zijn zak heeft en bijvoorbeeld wordt  afgezet op Schiphol? De auto blijft dan rijden en meldt pas dat de sleutel ontbreekt als de passagier al door de security check is.

Oplossing

Zonder autosleutel zal de auto niet abrupt stoppen. Pas als de knop om het contact uit te schakelen is ingedrukt, zal er weer een sleutel nodig  zijn om verder te rijden. Dus terug naar degene die de sleutel heeft, of zonder te stoppen naar huis waar de reservesleutel ligt. Een oplossing is er niet voor. ,,Het komt op discipline aan, niet achter het  stuur zonder een sleutel in je zak.’’