Dit moet je weten over spookfacturen

Ondernemers worden regelmatig lastig gevallen met spookfacturen. Dubieuze afzenders versturen brieven en e-mails waarin vriendelijk, noch dringend wordt verzocht om te betalen. Het is een veelvoorkomend fenomeen waar ondernemers en particulieren mee kampen.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Bedrijven hebben het afgelopen jaar steeds minder last van dubieuze afzenders die spookfacturen sturen. Verstuurders van spookfacturen richten hun pijlen steeds vaker op particulieren, blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. 


Veel meer particuliere meldingen


Spookfacturen variëren vooral tussen de 150 en 200 euro. In 2015 was het aantal particuliere meldingen bij elkaar 'goed' voor 25.000 euro. Ongeveer 10 procent van de slachtoffers maakt een melding. Als die schatting klopt, gaat het om ongeveer een kwart miljoen euro.

"Het is allemaal veel professioneler geworden. We hebben het hier over zogenaamde spooknota's en daarmee bedoelen wij de nota's die heel erg lijken op een nota, maar eigenlijk een offerte zijn. De methodieken zijn wel heel slinks geworden" - aldus directeur Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk. 

Geld terugkrijgen is een onmogelijke klus


Je geld terugkrijgen nadat je een spookfactuur hebt betaald is een onmogelijke klus. Banken zijn niet bereid om de gegevens van de oplichters te verstrekken en omdat het niet om een automatische incasso gaat ben je zelf verantwoordelijk. 

Ondernemers moeten blijven opletten


Ondernemers moeten goed blijven opletten als het gaat om spookfacturen. Bij valse nota’s, die lijken op facturen maar eigenlijk offertes blijken te zijn, ontbreken de kleine lettertjes. Heb je geen opdracht gegeven voor een dienst? Vraag dan schriftelijk opheldering naar een getekende overeenkomst. De tegenpartij moet kunnen bewijzen dat een overeenkomst tot stand is gekomen. Let wel op: de Fraudeheldesk adviseert om brieven naar dubieuze afzenders niet te ondertekenen. De afzenders kunnen namelijk misbruik maken van jouw handtekening. Een melding van een spookfactuur kan online worden ingediend om anderen te behoeden en te waarschuwen.