Driekwart Nederlanders tegen telefoongebruik fietsers

Driekwart van de Nederlanders wil zo snel mogelijk een verbod op smartphonegebruik op de fiets. De meerderheid vindt het gebruik van een smartphone op de fiets niet acceptabel en zelfs erg gevaarlijk. Dit is naar voren gekomen uit een onlangs afgenomen onderzoek verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het onderzoek

Het onderzoek is verricht onder 554 mensen van 18 jaar en ouder. Hierbij gaf zo’n 70 procent van de respondenten aan wel eens te maken hebben gehad met smartphonegebruik op de fiets waarbij het tot gevaarlijke situaties leidde. Zeven op de tien Nederlanders hebben aangegeven aan dat zij het een urgent probleem vinden waarvoor dringend een oplossing nodig is. Circa 75 procent van de ondervraagden is voor het verbieden van actief smartphonegebruik op de fiets. Daarnaast is nog circa 60 procent voor een verbod op het enkel al vasthouden van een mobiele telefoon op de fiets. Het maakt ze hierbij niet uit of het toestel wel of niet actief wordt gebruikt. 

Per leeftijd verschillend

Opvallend is het duidelijk verschil tussen ouderen en jongeren wat betreft hun mening over mobiel gebruik op de fiets. Circa 67 procent van de jongeren (18 – 35 jaar) vindt het gevaarlijk om al fietsend de telefoon te gebruiken. De helft van de jongeren is voor een wettelijk verbod. Onder de ouderen (55 plussers) geeft 92 procent aan smartphonegebruik op de fiets gevaarlijk te vinden. Hiervan is 90 procent voorstander voor een verbod. 

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Tweederde van de Nederlanders vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor het telefoongebruik op de fiets. Vorig jaar heeft minister Schultz van Haegen al aangekondigd aan een wettelijk verbod op het appen op de fiets te werken.