Drugsgebruiker in verkeer wordt aangepakt

Automobilisten, motorrijders en bromfietsers die drugs hebben gebruikt en daardoor een gevaar vormen op de weg, worden voortaan aangepakt. Dat geldt met name voor mensen die onder invloed zijn van meerdere drugs of drugs samen met alcohol hebben ingenomen.

VERJO

— Advertentie —

In de Tweede Kamer is ruime steun voor een wetsvoorstel hiertoe van de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Schultz van Haegen (Infrastructuur), zo bleek dinsdagavond tijdens een debat. Uitgangspunt is de verkeersveiligheid. Overtreders riskeren een boete of kunnen hun rijbevoegdheid kwijtraken.

Nieuwe wet

De politie kan het drugsgebruik opsporen via een speekseltest, waarna een bloedtest wordt afgenomen die voor justitie het echte bewijsmiddel wordt. Opstelten streeft naar invoering van de nieuwe wet per 1 juli 2015.

Eerst moet de Eerste Kamer nog instemmen en bovendien moeten de speekseltest en de benodigde ict-systemen nog aangepast worden, zei Opstelten. De test moet betrouwbaarder worden en ook ghb kan nog niet opgespoord worden.

Verfijnd

Drugsgebruik in het verkeer was al strafbaar maar de opsporing en bestraffing wordt verfijnd doordat bepaalde waarden worden ingevoerd, zoals ook bij alcohol gelden. Voor een gecombineerd gebruik geldt een nullimiet, wat inhoudt dat de laagst meetbare waarde al voldoende is voor vervolging.

Sommige partijen zoals CDA en PVV wilden dat ook voor enkelvoudig drugsgebruik een nullimiet zou gelden. Maar volgens Opstelten is dat disproportioneel.

Infosheet 'Drugs in het verkeer'

In het infosheet schetsen de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), het Trimbos-instituut en stichting TeamAlert (verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren) de meest recente inzichten omtrent drugsgebruik in het verkeer.

Duidelijk wordt hoe vaak drugsgebruik in het verkeer voorkomt en onder welke groepen in het bijzonder, wat de effecten zijn van drugs in het verkeer, hoe daarover wordt gedacht door jonge bestuurders en ten slotte: wat er volgens genoemde organisaties nodig is om drugsgebruik in het verkeer adequaat terug te dringen.

Bronnen: ANP / SWOV