Nieuws voor rijscholen

Rijbewijs

"Een rijbewijs kost 2400 euro"

maandag 13 februari 2017 | Redactie

Wat kost een rijbewijs? Iedereen die begint met lessen wil antwoord op die vraag. Dat is voor RTL Z reden om op zoek te gaan naar het antwoord op die vraag.

De VerkeersAcademie (advertentie)

Allereerst moet je lessen nemen, volgens Peter van Neck (van Vereniging Rijschool Belang) gemiddeld tussen de 35 en 40 lessen van een uur, zo begint het artikel op RTL Z. "Het verschilt natuurlijk enorm per leerling, maar meisjes nemen in het algemeen wat meer lessen." Dat heeft volgens hem vooral iets met onzekerheid te maken, in de praktijk hebben jongens uiteindelijk net zo veel lessen nodig als meisjes. Overigens slaagt een leerling gemiddeld na het nemen van 45 rijlessen.

Een les van een uur kost gemiddeld 45 euro, maar de lesprijs is niet het enige waar je op moet letten, waarschuwt Van Neck. Sommige rijscholen bieden lessen aan van 45 of 50 minuten, dus dat geeft al een vertekend beeld. Daarnaast zijn er verschillen bij de prijs van de examens. En weet, maar dat is onze toevoeging dat rijlessen niet voor 30 euro gegeven kunnen worden.

Let op de kleine lettertjes

Ook bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) benadrukken ze het belang van goed kijken of de rijschool bij je past en niet alleen maar naar de lesprijs. "Check bijvoorbeeld wat er gebeurt als je rij-instructeur ziek is of jijzelf", legt woordvoerster Nathalien Dingeldein uit. En met het grote aantal rijscholen in het land, raadt zij ook aan te kijken wat er gebeurt als je school failliet gaat.

Maar haar belangrijkste tip is nog wel om niet te vroeg examen te doen. "We zien dat regelmatig, maar iemand die onvoldoende voorbereid wil afrijden, is voor niemand leuk", legt ze uit.

Loon rij-instructeur en de lesauto

Een rijschool betaalt 100 euro aan het CBR, dat het examen afneemt. Maar de rijschool maakt daarvoor uiteraard ook kosten, zoals het loon van de rij-instructuur en de afschrijving van de auto, die worden doorberekend aan de examenkandidaat.

En de ene rijschool rekent veel meer dan de ander, ziet Van Neck: "Zo'n examen duurt ongeveer 2 uur, dat kost ongeveer 200 euro, maar ik zie ook bedragen van 270, dat is echt aan de hoge kant." Het verschil tussen wat het CBR vraagt en de rijschool ligt aan de kosten die de rijschool ook maakt. Want bij een examen rijdt je instructeur ook mee in de lesauto.

38 kilometer per rijles

En zo'n lesauto gaat ongeveer twee jaar mee, vertelt Hans Peijs van het vakblad Rij-instructie. Dat komt omdat er gemiddeld 1708 uur mee gelest wordt waarbij zo'n 38 kilometer per les gereden wordt. Jaarlijks rijdt een lesauto dus zo'n 65.000 km.

Per jaar is een rijschool gemiddeld zo'n 12.000 euro kwijt aan de auto. Dat bedrag is gebaseerd op berekeningen van een kantoor dat gespecialiseerd is in de boekhouding van rijscholen, Haverkate. Uitgangspunt is een Polo 1.4 TDI van ruim 20.000 euro.

Het pasje zelf kost ook geld

En als het je dan eindelijk gelukt is, moet je nog een keer de portemonnee trekken. Want het aanvragen van je rijbewijs is niet gratis. Gemeenten mogen daar maximaal 38,99 euro voor vragen. En als je haast hebt, betaal je nog eens 34,10 euro extra.

Voor veel mensen ben je er met bovenstaande bedragen nog niet. In 2015 slaagde slechts de helft van alle kandidaten. Het doen van een tussentijdse toets lijkt te helpen, van diegenen die dat deden, slaagde 58 procent in 2015, schrijft het CBR.

Rekensommetje

RTL Z heeft de rekenmachine erbij gepakt en gekeken wat je ongeveer kwijt bent voor je rijbewijs. Daarbij zijn ze uitgegaan van 40 lessen 45 euro.

  • Lessen + theorie- en praktijkexamen + eigen verklaring + rijbewijs = 2.099 euro
  • Lessen + theorie- en praktijkexamen + eigen verklaring + rijbewijs + tussentijdse toets = 2.299
  • Lessen + individueel theorie-examen en faalangstrij-examen + eigen verklaring + rijbewijs + tussentijdse toets = 2.433

Wat ze echter zijn vergeten is dat een leerling zich ook moet voorbereiden op het theorie-examen. Als we die kosten meenemen, dan kost een rijbewijs nog eens 100 euro duurder: 2399 euro. Let op: dit is een vanaf-prijs.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is d nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!