“Een rijschool starten doe je niet zomaar”

Nederland telt zo’n 8.000 rijscholen. Ondanks de crisis zijn er nog steeds ondernemers die een rijschool starten. “Ik begin niet in het wilde weg met mijn bedrijf, maar ondernemen is risico’s nemen”, zo stelt Arie Slingerland, sinds november eigenaar van Rijschool Slingerland.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Ommekeer

“Ik heb zelf eerst tien jaar badkamers en keukens verkocht, daarna heb ik vier jaar als vertegenwoordiger door Nederland gereisd. Door de crisis ben ik ontslagen. Toen ben ik gaan zoeken naar iets dat mij echt leuk leek”, zo zegt Slingerland. “Door mijn werk bij de vrijwillige politie kwam ik veel in aanraking met het verkeer, dat heeft mij altijd al geboeid.”

Opstarten

Bij het CBR staan inmiddels meer dan 8.000 zelfstandige rijscholen ingeschreven. Ondanks dit hoge aantal is Slingerland  ervan overtuigd dat zijn rijschool een succes gaat worden. “Als je het goed wil doen moet je niet zomaar beginnen, dat heb ik ook niet gedaan. Ik ben ongeveer een jaar bezig geweest. Eerst goed gepolst in mijn omgeving en toen ben ik een ondernemingsplan gaan schrijven. Alle puzzelstukjes vielen uiteindelijk in elkaar.” 

In dienst

Een eigen bedrijf opstarten zorgt financieel voor een groter risico. Hoewel Slingerland een gezin heeft te onderhouden en het risico zo minimaal mogelijk wil houden heeft hij toch besloten niet in dienst bij een andere rijschool te gaan. “Ik heb er wel over nagedacht om in dienst te gaan hoor, maar ik ben nu 33 jaar en behoorlijk commercieel ingesteld. Ik hou ervan om een beetje te netwerken en tijdens mijn vorige baan werkte ik eigenlijk al bijna als zelfstandige. Ik had behoorlijk wat verantwoordelijkheid, daarom denk ik dat ik een goede kans van slagen heb als ondernemer. Natuurlijk zit er wat meer risico aan, dat is ondernemen.”

Onderscheid

Slingerland wil zich onderscheiden door niet alleen de regels aan te leren, maar door ook een stukje bewustwording bij te brengen. “Ik vind het belangrijk dat jongeren ook bewust worden van de gevaren die er bestaan op de weg. Zelf ben ik nog relatief jong, de jongste rijschoolhouder bij mij in de buurt. Ik weet nog exact hoe ik reed toen ik achttien was. Dat is denk ik een stukje meerwaarde dat ik kan meegeven.”
Rijschool Slingerland is gevestigd in de stad Genemuiden in Overijssel. De naam ‘Slingerland’ heeft de nieuwe rijschoolhouder bewust zo gelaten. “Hij is misschien wat dubbelzinnig, maar dat vond ik juist wel leuk. Daarnaast is het ook gewoon goed herkenbaar bij mij in de buurt.” 

Aan de slag

Hoewel de concurrentie groot is, is deze nieuwe rijschoolhouder vol goede moed. “Op papier klopt het nu helemaal. De dubbele bediening zit er net in. Ook heb ik al een aantal leerlingen, dat geeft een goed gevoel. Aankomende zaterdag heb ik mijn eerste les.”