Een zonnebril in de auto is onmisbaar

Het is niet verplicht (zoals in Spanje en Zwitserland) maar het hebben van een zonnebril in de auto heeft veel voordelen. Je geeft je ogen meer rust wat vooral tijdens langere autoritten prettig is. Een goede zonnebril voorkomt daarnaast dat je verblind raakt door de zon. Wel zo veilig want vooral de laagstaande zon zorgt jaarlijks voor veel ongelukken.

VTO

— Advertentie —

De beste brillen voor achter het stuur

Zonnebrillen zijn zonnebrillen, toch? Het antwoord is "nee" wanneer je echt veilig aan het verkeer deel wilt nemen. Je kan geen geweldige rijervaring verwachten van een goedkope zonnebril. Toch staat een bril van honderden euro’s ook niet garant voor het beste zicht. Tijdens het autorijden zijn er een aantal lichtbronnen die ons zicht nadelig kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan fel zonlicht of de koplampen van tegenliggers. Ontspiegelde brilglazen zorgen er voor dat storende reflecties, bijvoorbeeld op natte wegen en bij tegenliggers weggenomen worden, zelfs voor automobilisten met prima ogen. Gepolariseerde brilgazen bieden verder extra veiligheid doordat ze onaangename schitteringen wegnemen. Gevaarlijke reflecties die veroorzaakt worden door natte wegen of sneeuw worden zo weggenomen. Bruin of grijs getinte lenzen helpen daarnaast om verkeerslichten en tegenstanders sneller op te merken. 

Laagstaande zon

Een laagstaande zon zorgt niet alleen voor veel ongemak maar ook voor veel ongelukken. VVN onderzocht dat dit jaarlijks 1200 ongelukken veroorzaakt. Een goede bril zorgt ervoor dat je meer contrast ziet en vermindert reflecties op het wegdek. 

Ook als het regent of sneeuwt

Een zonnebril opzetten wanneer het regent lijkt raar maar het kan je zicht aanzienlijk verbeteren. De reflecties die ontstaan in plassen kunnen zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Voor sneeuw geldt hetzelfde. Sneeuw weerkaatst het zonlicht enorm en kan sneeuwblindheid tot gevolg hebben. Ook hier geeft een zonnebril je ogen veel rust. 

Ook ’s nachts

Er glazen op de markt die je helpen ’s nachts beter te zien. Vooral tegenliggers kunnen je verblinden. De lichten die ze soms voeren kunnen er voor zorgen dat je even niks ziet. Een zonnebril kan ervoor zorgen dat je hier geen hinder van ondervindt.