Eerste test met fietspad van zonnepanelen

Fietsen wordt nog milieuvriendelijker. Vandaag gaat het project SolaRoad officieel van start met het eerste fietspad ter wereld dat geplaveid is met zonnepanelen. Fietsers rijden dan letterlijk op zonne-energie, hoewel ze daar zelf weinig profijt van hebben.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

SolaRoad is een project van wetenschappelijk onderzoeksinstituut TNO. De testweg bij Krommenie is 70 meter lang en bestaat uit massieve modules van zonnepanelen ingebed in beton. Elk paneel is afgewerkt met een laag van gehard glas tegen slijtage en om te voorkomen dat de fietsers niet uitglijden.

Kun je wel fietsen over zonnepanelen?

Het SolaRoad fietspad wordt veilig, comfortabel, én duurzaam, stelt SolaRoad.nl, dankzij verschillende technische oplossingen:

Ruw wegdek
Het wegdek van het SolaRoad fietspad bestaat uit een laag veiligheidsglas met daarop een stroefmakende coating.  De coating zorgt ervoor dat de weggebruikers voldoende grip hebben en er veilig over kunnen rijden en lopen. In het laboratorium wordt de stroefheid van het wegdek getest. De stroefheid mag niet lager zijn dan van een gewoon fietspad, ook niet op de lange duur.

Sterk wegdek
Er wordt veel aandacht besteed aan de sterkte van het wegdek. Het geharde glas in de toplaag en de daaronder geplaatste zonnecellen worden zo toegepast, dat ze goed bestand zijn tegen het gebruik. Er moeten niet alleen fietsers over kunnen rijden, maar bijvoorbeeld  ook service-voertuigen. Bovendien moet rekening worden gehouden stootbelastingen door vallende dingen. Invloeden vanuit de omgeving (warmte, kou, zout, …) mogen geen problemen veroorzaken.

Comfortabel wegdek
SolaRoad bestaat uit geprefabriceerde elementen, die achter elkaar worden geplaatst om samen een fietspad te vormen. Voor een goed rijcomfort voor de fietsers worden de elementen onderling aan elkaar gekoppeld. Deze koppeling zorgt ervoor dat er geen hoogteverschillen op de overgangen tussen de elementen kunnen ontstaan. De uitvoering is zodanig dat er geen schade kan ontstaan door zettingen in de grond eronder, of door uitzetting en krimp als gevolg van temperatuurwisselingen.

Meer informatie over SolaRoad

SolaRoad heeft veel interessants te melden over deze pilot. Wil jij meer weten? Ga dan naar http://www.solaroad.nl/faq/.