'Elektrische auto blaast stroomnet op'

elektrische auto

Electrische auto's zijn helemaal niet zo goed voor het milieu als dat iedereen beweert. Tenminste, dat zegt emeritus hoogleraar Guus Berkhout tegen de Telegraaf. Hij denkt dat we de natuur van de wal in de sloot helpen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Berkhout (een Nederlandse ingenieur die heeft gewerkt voor de olie- en gasindustrie en als professor) geeft in het stuk aan dat de elektriciteit waarop de auto's rijden voorkomt uit kolen, gas en hout. "Iemand die met zijn elektrische auto stroom tankt, tankt voor ruim 87% elektriciteit uit hout, kolen, gas en kernenergie, en maar voor 13% uit zon en wind." 

Doordat al deze stroom uit 1 netwerk komt, kan de consument geen onderscheid maken welke stroom wordt 'getapt'.

Productie

Ook geeft hij aan dat door zware batterijen (en veel remmen en optrekken) meer fijnstof wordt geproduceerd. "Bovendien, niet alleen is de productie van batterijen extreem milieuonvriendelijk. We weten ook niet wat we met al die afgedankte batterijpakketten moeten doen."

Oplossing

Wat volgens Berkhout wel werkt is de elektrische fiets. "Als we dan toch zo graag willen elektrificeren, de elektrische fiets is al een groot succes en bouw daar op voort! Nu beginnen met elektrificatie van de ruim één miljoen brom- en snorfietsen in ons land is een verstandig vervolg. Dat plan kan ons stroomnet goed aan en zal ook nog eens mensen de auto uithalen."