Nieuws voor rijscholen

elektrische auto's

Elektrische taxiís nu draadloos op te laden

maandag 25 maart 2019 | Miranda Schenkhuizen

Oslo heeft binnenkort een wereldprimeur met het draadloos opladen van elektrische taxi's. Taxistandplaatsen in de Noorse hoofdstad krijgen inductieplaten, waarmee de elektrische taxiís draadloos kunnen opladen terwijl de chauffeurs op klanten wachten. Het stadsbestuur hoopt hiermee de elektrificatie van de taxiís te versnellen. In 2023 moeten alle taxiís in Oslo elektrisch zijn.

De VerkeersAcademie (advertentie)

Volgens de initiatiefnemers is de laadinfrastructuur het grootste probleem waar taxichauffeurs met elektrische autoís nu mee te maken hebben. Het zou te lang duren om een laadpaal te vinden en te moeten wachten totdat de auto is opgeladen. De inductieplaten zouden dit probleem kunnen verhelpen, aangezien taxiís alleen maar naar de plaat hoeven te rijden. Het laden begint dan automatisch. Dit staat de taxichauffeurs toe om te laden op een locatie waar ze toch al moeten zijn omdat daar de klanten komen, aldus het persbericht.

Inductietechniek

Voor de taxistandplaatsen werkt het stadsbestuur samen met energiebedrijf Fortum en inductiespecialist Momentum Dynamics. De partijen geven niet aan hoeveel inductieplaten er komen. Wel zeggen ze dat het laden met maximaal 75 kW gebeurt. Voor het draadloze laden moeten de taxiís eerst worden voorzien van een ontvanger. De inductietechniek (onder meer bekend van elektrische tandenborstels) bestaat al langer. BMW levert deze sinds vorig jaar bij zijn elektrische auto's, ook in Nederland. Van een doorbraak is echter nog geen sprake omdat de technologie nog wat haken en ogen heeft. Zo gaat het laden met een snoer en een stekker beduidend sneller dan het contactloos laden.

Belastingvoordeel

Een stadsambtenaar die verantwoordelijk is voor elektrische mobiliteit, onderstreept in het persbericht dat alle taxiís in Oslo vanaf 2023 emissievrij moeten zijn. Volgens de directeur van Momentum Dynamics kunnen elektrische taxiís met dit project volcontinu opereren. Elektrisch rijden zit in Noorwegen - onder meer dankzij veel belastingvoordeel - in de lift; vorig jaar waren bijna een op de drie verkochte autoís volledig elektrisch. Het land heeft als doel om in 2025 definitief te stoppen met de verkoop van nieuwe benzine- en dieselautoís.

Via

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Gerelateerde berichten

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dť nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!