Elektrische taxi’s nu draadloos op te laden

Oslo heeft binnenkort een wereldprimeur met het draadloos opladen van elektrische taxi's. Taxistandplaatsen in de Noorse hoofdstad krijgen inductieplaten, waarmee de elektrische taxi’s draadloos kunnen opladen terwijl de chauffeurs op klanten wachten. Het stadsbestuur hoopt hiermee de elektrificatie van de taxi’s te versnellen. In 2023 moeten alle taxi’s in Oslo elektrisch zijn.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Volgens de initiatiefnemers is de laadinfrastructuur het grootste probleem waar taxichauffeurs met elektrische auto’s nu mee te maken hebben. Het zou te lang duren om een laadpaal te vinden en te moeten wachten totdat de auto is opgeladen. De inductieplaten zouden dit probleem kunnen verhelpen, aangezien taxi’s alleen maar naar de plaat hoeven te rijden. Het laden begint dan automatisch. Dit staat de taxichauffeurs toe om te laden op een locatie waar ze toch al moeten zijn omdat daar de klanten komen, aldus het persbericht.

Inductietechniek

Voor de taxistandplaatsen werkt het stadsbestuur samen met energiebedrijf Fortum en inductiespecialist Momentum Dynamics. De partijen geven niet aan hoeveel inductieplaten er komen. Wel zeggen ze dat het laden met maximaal 75 kW gebeurt. Voor het draadloze laden moeten de taxi’s eerst worden voorzien van een ontvanger. De inductietechniek (onder meer bekend van elektrische tandenborstels) bestaat al langer. BMW levert deze sinds vorig jaar bij zijn elektrische auto's, ook in Nederland. Van een doorbraak is echter nog geen sprake omdat de technologie nog wat haken en ogen heeft. Zo gaat het laden met een snoer en een stekker beduidend sneller dan het contactloos laden.

Belastingvoordeel

Een stadsambtenaar die verantwoordelijk is voor elektrische mobiliteit, onderstreept in het persbericht dat alle taxi’s in Oslo vanaf 2023 emissievrij moeten zijn. Volgens de directeur van Momentum Dynamics kunnen elektrische taxi’s met dit project volcontinu opereren. Elektrisch rijden zit in Noorwegen - onder meer dankzij veel belastingvoordeel - in de lift; vorig jaar waren bijna een op de drie verkochte auto’s volledig elektrisch. Het land heeft als doel om in 2025 definitief te stoppen met de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s.

 

Via »