Nieuws voor rijscholen

verkeersborden

Enquête: 150 rijinstructeurs hebben geen lesbevoegdheid

donderdag 26 juni 2014 | Daisy Kossen

Rijschoolvandaag.nl heeft onlangs een grote enquête gehouden onder de lezers. Eindelijk is er duidelijkheid gekomen over het aantal rijinstructeurs dat onbevoegd rijles geeft.

Dation Rijschool Software (advertentie)

Ruim 300 rijscholen hebben gereageerd op de enquête. 60% van de reacties kwam van eenmansrijscholen, 32% beschikt over 2 tot 5 lesauto’s en 8% geeft les met minimaal 6 lesauto’s.

Uit de anonieme enquête van Rijschoolvandaag.nl is gebleken dat slechts 150 rijinstructeurs niet over de juiste papieren beschikt.

Spookverhalen

Dat is nog eens wat anders dan de spookverhalen zoals die vorig jaar dankzij de VRB in de landelijke media opdoken. Zo vertelde VRB-voorzitter Van Neck in november van vorig jaar het volgende: “Het vermoeden bestaat dat het om 1200 personen gaat van wie de WRM-bevoegdheid niet meer geldig is. Dat is een schatting op basis van reacties vanuit de rijscholen.”

Het kwam zelfs tot Kamervragen. De minister herkende zich niet in deze aantallen. En terecht, zoals uit het dit onderzoek van Rijschoolvandaag.nl blijkt.

Strafbaar en gevaarlijk

Nu is voor de eerste keer uitgebreid onderzocht hoeveel rijinstructeurs en/of rijscholen lesgeven zonder bevoegdheid. En dat is 1% van de rijinstructeurs. Natuurlijk is dat erg vervelend voor alle goede rijscholen. Het is bovendien strafbaar. Maar ook gevaarlijk voor de leerlingen. Rijles krijgen van een onbevoegde ‘rijinstructeur’ betekent dat je niet goed les krijgt en dat je niet verzekerd bent tijdens de rijles.

Verplicht aanwezig van bevoegdheidspas

De BOVAG en de VVB (vereniging van opleiders) pleiten al jaren voor het zichtbaar plaatsen van de bevoegdheidspas. De minister wil hier niet in meegaan. Daarom heeft de BOVAG deze verplichting opgenomen in de lidmaatschapseisen zoals die nu gaan gelden. Dan weten leerlingen dat ze les krijgen van een echte rijinstructeur.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!