Ergernissen tijdens het fietsen steeds groter
Iedere fietser kent het wel. Je stapt op de fiets om een eindje te gaan fietsen, maar dan word je plotseling ingehaald door een fanatieke wielrenner. ANWB heeft recent onderzoek uitgevoerd naar de grootste ergernissen onder fietsers.
Ergernissen
Aan het onderzoek hebben 7000 mensen deelgenomen en onder deze groep is gebleken dat de grootste ergernis toch wel wielrenners zijn die geen bel hebben om zo goed in te kunnen halen. Hierop volgen scholieren die naast elkaar blijven fietsen op ergernis nummer twee. Scooters, brommers en snorfietsen vullen een felbegeerde derde plek. Fietsen tegen de richting in wordt ook niet gewaardeerd en staat daarom op nummer vier.
Gestolen fietsen
Bij ruim de helft van de Nederlanders is wel eens een fiets gestolen. Van ruim 22% zijn zelfs meerdere fietsen gestolen. Diefstal van fietsen komt in de randstad twee keer zoveel voor als op het platteland, 70% tegen 32%. En dat terwijl 60% van de eigenaren van zijn fiets niet alleen met een ketting- of kabelslot vastzet, maar ook altijd in een stalling, garage of schuur parkeert. Gelukkig geeft 38% aan verzekerd te zijn tegen fietsendiefstal.
Veilige fietspaden
Volgens het onderzoek blijkt dat de meerderheid (73%) van de Nederlanders, fietspaden veilig genoeg vindt. De rest ziet graag verbeterpunten in bestrating, verbreding van de fietspaden, minder fietspaaltjes, minder haakse bochten en meer eenrichtingsverkeer. Ook zou er een verbetering moeten komen in het weggebruik van mede-fietsers, vindt 51% van de ondervraagden. Vooral jongeren en wielrenners zouden hierbij de regels aan hun laars lappen.
Alex, (20) student uit Amsterdam
"Dagelijks fiets ik van station Amsterdam centraal naar school en weer terug, waarbij ik in een snel tempo veel fietsers moet passeren. De drukte in de ochtend maakt het voor mij lastig om in te halen. Zodra ik dat doe, hoor ik nog vaak achter mij mensen roepen die geërgerd zijn vanwege mijn inhaalkunsten. De grootste ergernis vind ik zelf dat het fietspad in sommige gevallen door mensen wordt gebruikt als looppad."- aldus Alex, student uit Amsterdam.
Bron: ANWB