EU-parlement geeft megatrucks geen vrij baan

Extra zware en lange vrachtwagens mogen voorlopig niet vrij door Europa rijden. Als EU-lidstaten niet willen dat de supertrucks in hun land rijden, dan blijft dat zo.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Een meerderheid van het Europees Parlement (EP) voelde er niets voor om grensoverschrijdend transport met deze trucks toe te staan.

Er zijn nog te veel bezwaren en onduidelijkheden over deze megatrucks, menen de Europarlementariërs. Zij willen dat de Europese Commissie eerst met een evaluatie komt. Ze willen weten wat de risico’s zijn van deze vrachtwagens voor het milieu en de infrastructuur.

Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie) en Corien Wortmann-Kool (CDA) vinden het niet toestaan van grensoverschrijdend transport een gemiste kans. Zij wijzen er beiden op dat de zogenoemde ecocombi's naar tevredenheid in Nederland rondrijden. Van Dalen vindt dat de tegenstanders van de plannen de verdere ontwikkeling van de supertrucks de nek omdraaien.

Gemiste kans

Vlaanderen start deze zomer een proefproject met dergelijke grote vrachtwagencombinaties van maximaal 25 meter lengte. De megatrucks rijden al jaren rond in onder meer Scandinavië.

Ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO vinden het besluit van het Europees Parlement "een gemiste kans om het Europees wegvervoer schoner en efficiënter te maken''.

TLN en EVO zijn wel te spreken over het feit dat het parlement instemde met een aantal andere (technische) plannen die meer efficiënt en schoner vervoer mogelijk maken.

Bron: ANP