Nieuws voor rijscholen

Hamer rechtbank

Europees Hof: Rijschool komt niet in aanmerking voor btw-vrijstelling

woensdag 20 maart 2019 | Miranda Schenkhuizen

Een Duitse autorijschool verscheen deze week voor het Europese Hof om onder het betalen van de BTW uit te komen. Want, zo redeneerde de rijschoolhouder, rijlessen horen te vallen onder het begrip ‘school- of universitair onderwijs’ en daarmee vrijgesteld te zijn van BTW.

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

Immers autorijles houdt in dat praktische en theoretische kennis wordt overgedragen die nodig is om het rijbewijs te verkrijgen. Het doel van deze lessen is niet louter recreatief, want een rijbewijs kan nodig zijn voor talloze beroepen. Daarom hoort rijles te vallen onder het begrip ‘school- of universitair onderwijs’, dat volgens de Europese regels is vrijgesteld van btw. Zo probeerde de autorijschool A & G Fahrschul-Akademie uit het Duitse Salzgitter onder de btw uit te komen. De Duitse belastingdienst wees het verzoek van de autorijschool af.

Rijles voldoet niet aan kenmerken

In hoger beroep was de belastingrechter geneigd om A & G te volgen, maar hij had twijfels. Daarom legde het de kwestie voor aan het Europees Hof: had A & G een punt? Nee, besliste de hoogste Europese rechter vorige week. Kenmerkend voor school- of universitair onderwijs is „de overdracht van kennis en vaardigheden op het gebied van een brede en diverse reeks onderwerpen, alsmede de verdieping en de ontwikkeling van die kennis en vaardigheden”. Rijles door een autorijschool voldoet niet aan deze kenmerken en komt derhalve niet in aanmerking voor btw-vrijstelling.

 

Lees ook

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!