Nieuws voor rijscholen

Hardere aanpak verkeershufters

Examinator CBR en drie rijschoolhouders veroordeeld voor corruptie

vrijdag 01 maart 2019 | Miranda Schenkhuizen

Een rijexaminator van het CBR en drie voormalige rijschoolhouders zijn in hoger beroep veroordeeld voor valsheid in geschrifte en corruptie door omkoping.

De VerkeersAcademie (advertentie)

Volgens het gerechtshof in Den Haag hebben de rijschoolhouders de examinator fors betaald voor het laten slagen van hun leerlingen. Dat gebeurde ruim 3,5 jaar lang, tussen 2011 en 2014.

13 maanden celstraf

De hoogste straf was voor de rijexaminator, omdat hij ook werd gestraft voor oplichting. Hij kreeg een celstraf van dertien maanden, waarvan acht voorwaardelijk, opgelegd. Ook mag hij vijf jaar lang zijn functie niet uitoefenen en moet hij een deel van de onderzoekskosten van het CBR betalen. Het hof noemt de feiten schokkend en ernstig.

Werkstraf

De drie rijschoolhouders kregen voor omkoping van een ambtenaar een werkstraf van 180 tot 210 uur opgelegd. Volgens het hof is de verkeersveiligheid door de onterechte toekenning van de rijbewijzen op het spel gezet en het vertrouwen in het openbaar bestuur en de rijschoolbranche geschaad.

De straffen zijn iets lager dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste, omdat het hof vond dat het proces heel lang heeft geduurd.
 

Bron

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!